Tako na februarskem kot zdajšnjem seznamu so medicinski izdelki.  Foto: Pixabay
Tako na februarskem kot zdajšnjem seznamu so medicinski izdelki. Foto: Pixabay

Kitajske oblasti so sporočile, da bo 79 izdelkov od 19. maja za obdobje enega leta oproščenih dodatnih carin. Vmes si lahko tudi premislijo in carine znova uvedejo, so poudarili.

Kitajska je podoben ukrep sprejela že februarja, ko je za eno leto ukinila dodatne uvozne carine za 65 ameriških izdelkov. Že takrat so bili med njimi medicinski izdelki, zato analitiki menijo, da je ukrep posledica pomanjkanja medicinske opreme ob pandemiji novega koronavirusa.

Trumpa ne zanimajo nova pogajanja
Kitajska in ZDA so januarja sicer podpisale delni trgovinski dogovor, ki naj bi omilil trgovinsko vojno. Trump je v ponedeljek dejal, da ga nova trgovinska pogajanja, v katerih bi lahko dogovor nadgradili, trenutno ne zanimajo. Poudaril je, da želi najprej videti, kako bo Peking implementiral januarja dogovorjeno prvo fazo dogovora.

Trump čaka, da bo videl, kako bo Peking implementiral prvo fazo dogovora. Foto: Reuters
Trump čaka, da bo videl, kako bo Peking implementiral prvo fazo dogovora. Foto: Reuters

Borzni trgi so se v času epidemije zbali, da bo v vodo padla tudi že sklenjena prva faza. Trumpova administracija je namreč Kitajsko večkrat obtožila, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju v Vuhanu, kjer je bil prvi izbruh, in da so kitajske oblasti mesece načrtno prikrivale dejstva o virusu ter s tem povzročile svetovno zdravstveno krizo, ki je prizadela tudi ZDA. Trump je zagrozil tudi z možnostjo uvedbe novih carin.

V Pekingu so očitke ves čas zanikali. Med drugim so vnos virusa v Vuhan obtožili tudi ameriško vojsko.

Besedni spopad med pandemijo ni zmotil delnega dogovora
Vendar pa sta strani nato v petek sporočili, da bosta nadaljevali izvajanje dogovora. "Strani kljub trenutni svetovni zdravstveni krizi pričakujeta, da bosta v primernem času v celoti izpolnili obveznosti po dogovoru," piše v izjavi, v kateri so zapisali tudi, da sta državi v pogovorih dosegli "dober napredek".

Spremembe naj bi se napovedovale tudi pri Trumpovi obravnavi Kitajske na področju tehnologije. Ameriški predsednik namreč kitajskim tehnološkim podjetjem že nekaj časa očita, da je njihov glavni cilj pridobiti obveščevalne in druge koristne podatke o ZDA.

Kitajska podjetja bi lahko že kmalu poslovala z ameriškimi

Prepoved poslovanja s kitajskimi podjetji je škodila predvsem ameriškim. Foto: EPA
Prepoved poslovanja s kitajskimi podjetji je škodila predvsem ameriškim. Foto: EPA

Maja lani je podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja ameriških podjetij s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, pri čemer gre po mnenju analitikov predvsem za ukrep proti kitajskim podjetjem, zlasti družbi Huawei.

Huawei naj bi zdaj vendarle dobil dovoljenje za vzpostavljanje omrežja 5G v ZDA, saj je Trumpova prepoved v slabši položaj namreč potisnila ameriška, ne kitajskih podjetij, na kar so številni ameriški strokovnjaki opozarjali že od začetka. Ameriško trgovinsko ministrstvo je v sklepni fazi priprave nove zakonodaje, ki bi ameriškim podjetjem dovolila sodelovanje s Huaweijem.