47-letni Peter Madsen še naprej zanika, da bi na krovu svoje podmornice umoril novinarko, in trdi, da je njena smrt posledica tragične nesreče. Foto: Reuters
47-letni Peter Madsen še naprej zanika, da bi na krovu svoje podmornice umoril novinarko, in trdi, da je njena smrt posledica tragične nesreče. Foto: Reuters
Podmornica Nautilus, ki jo je zasnoval Peter Madsen in na kateri je razkosal 30 let staro novinarko Kim Wall. Foto: Reuters

Tožilstvo je po sodbi sporočilo, da je dosmrtni zapor glede na "ostudnost umora" in "podroben načrt", ki ga je imel danski izumitelj Peter Madsen, upravičen. "Ni kazni, ki bi bila prehuda za tega moškega," je po poročanju BBC-ja povedal tožilec Kristian Kirk.

Prizivno sodišče se je pri svoji odločitvi naslonilo na obsodbo sodišča, izrečeno aprila letos, da je Madsen kriv naklepnega umora in spolnega napada, za kar mu je bila dosojena dosmrtna zaporna kazen. Madsen je takrat zahteval milejšo kazen, o pritožbi na današnjo odločitev se bosta z odvetnico še odločila.

Morilec večkrat spremenil zgodbo
47-letni Madsen še naprej trdi, da je izrečena kazen "nesorazmerna", in vztraja, da je bila smrt novinarke posledica tragične nesreče. Na pričanjih je sicer večkrat spremenil zgodbo. Nazadnje je priznal, da je truplo novinarke razkosal, ves čas pa zanikal, da jo je tudi umoril. Posmrtne ostanke novinarke, njen trup, okončine in glavo so, obtežene s kovinskimi predmeti v plastičnih vrečkah, nekaj dni po izginotju našli ob obali danske prestolnice in z obdukcijo ugotovili, da pripadajo njej.

Tožilstvo je trdilo, da je Madsen Wallovo, ki je hotela narediti z njim intervju na njegovi podmornici Nautilus, napadel, da bi potešil svoje sadistične spolne fantazije. Trdili so, da jo je zvezal, zlorabil, mučil, pretepel in zabodel, nato pa umoril, truplo razkosal in odvrgel v morje. Nazadnje je, da bi zabrisal dokaze, lastno podmornico potopil, iz vode pa ga je naslednje jutro rešila mimo ploveča ladja.

Dosmrtna ječa na Danskem praviloma pomeni 15 let zaporne kazni. Po 12 letih je namreč dovoljeno zaprositi za pomilostitev. Le redki obsojenci na Danskem za zapahi preživijo do konca življenja.