Aleksej Navalni. Foto: Reuters
Aleksej Navalni. Foto: Reuters

Dogovor o uvedbi sankcij so dosegli zunanji ministri EU-ja na ponedeljkovem zasedanju v Luksemburgu, v sredo pa so ga potrdili veleposlaniki sedemindvajseterice. Uvedbi sankcij se je v četrtek pridružilo tudi Združeno kraljestvo.

Sankcije – prepoved potovanj in zamrznitev premoženja – so začele veljati v četrtek, ko je Bruselj sankcije objavil v uradnem listu.

Na seznamu sankcioniranih so vodja direkcije za notranje zadeve v administraciji ruskega predsednika Andrej Jarin, njegov svetovalec Sergej Kirijenko, namestnik obrambnega ministra Pavel Popov, predstavnik ruskega predsednika v sibirski regiji Sergej Menajlo, direktor zveznih varnostnih služb Aleksander Bortnikov in Aleksej Krivoručko z ruskega obrambnega ministrstva.

EU je sankcije uvedel tudi proti ruskemu raziskovalnemu inštitutu za organsko kemijo in tehnologijo, ker ni opravil svoje dolžnosti – uničiti zaloge kemičnega orožja, kamor se uvršča tudi novičok.

Navalni, oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta nepojasnjeno zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo. Dva dni pozneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

OPCW ugotovil podobnosti z novičokom

Nemška vlada trdi, da je bil 44-letnik zastrupljen z živčnim strupom novičok. Po poročanju medijev je Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) nemške ugotovitve potrdila, čeprav OPCW v svoji izjavi ni uporabil izraza novičok.

Kot so v organizaciji zapisali po preiskavi vzorcev krvi in urina Navalnega, so imeli biološki markerji v tej krvi in urinu "podobne strukturne značilnosti kot strupene kemikalije", ki so jih, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, našli v dveh kemikalijah novičoka, ki ju je OPCW leta 2019 prepovedal.

Natančna snov v vzorcih Navalnega, ki so jo zaznali v OPCW-jevih laboratorijih, sicer ni na seznamu prepovedanega kemičnega orožja, a naj bi šlo po poročanju Reutersa za novo in neprijavljeno različico v skupini novičok.

Kremelj zanika vpletenost

Navalni je prepričan, da je njegovo zastrupitev ukazal Putin. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da se bo Moskva na sankcije EU-ja odzvala "sorazmerno".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je posvaril, da bodo sankcije škodovale odnosom med Brusljem in Moskvo, odziv Kremlja pa da bo "skladen z interesi Rusije".