Navalni med pogovorom z novinarji po pristanku v Moskvi. Foto: Reuters
Navalni med pogovorom z novinarji po pristanku v Moskvi. Foto: Reuters

Letalo z Navalnim so tik pred pristankom na letališču Vnukovo, kjer se je zbralo več sto podpornikov, policija pa je aretirala več ljudi, preusmerili na drugo moskovsko letališče, Šeremetjevo.

Po izkrcanju je Navalni novinarjem povedal, da je vesel ob vrnitvi domov, ob tem pa je kritiziral ruske oblasti, ker so s preusmeritvijo letala "ogrozile ljudi".

Navalnega so nato med preverjanjem dokumentov aretirali. Njegovi ženi, tiskovni predstavnici in odvetniku so vstop dovolili.

Ruska zvezna služba za zapore FSIN je sporočila, da so Navalnega prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča. Grozi mu približno tri leta in pol zapora.

Ruske oblasti so aretacijo napovedale, saj naj bi Navalni po koncu zdravljenja po zastrupitvi ostal v tujini in s tem kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po obsodbi na pogojno kazen leta 2014.

Navalnega ob vrnitvi v Rusijo aretirali

Pozivi iz tujine

Iz tujine prihajajo pozivi, naj Navalnega izpustijo iz pripora. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell sta pozvala k izpustitvi Navalnega. Oglasil se je prihajajoči ameriški svetovalec za nacionalno varnost v Bidnovi administraciji Jake Sullivan in Rusijo pozval, naj nemudoma izpusti opozicijskega politika. Dodal je še, da napadi Kremlja na Navalnega "niso le kršitev človekovih pravic, ampak tudi žalitev ruskih državljanov, ki želijo, da se sliši njihov glas".

Med drugim so k izpustitvi Navalnega pozvali poljski premier Mateusz Morawiecki, češki zunanji minister Tomaš Petriček in številni italijanski politiki. Takšno stališče so izrazili tudi iz Francije.

Na družbenem omrežju Twitter so stališče naše države zapisali tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu: "Neovirano delovanje opozicijskih politikov je temelj svobodnega demokratičnega sveta."

Direktorica ruske pisarne Amnesty International Natalija Zviagina je medtem ocenila, da je prijetje Navalnega "še en dokaz, da ga skušajo ruske oblasti utišati". "Njegovo prijetje le pritrjuje, da je treba preiskati njegove trditve, da so ga zastrupili državni agenti po ukazu z najvišjih ravni," je še dejala.

Aretacije podpornikov na letališču Vnukovo

Ruska policija v protiizgredni opravi na letališču v Moskvi. Foto: Reuters
Ruska policija v protiizgredni opravi na letališču v Moskvi. Foto: Reuters

Na letališču Vnukovo v okolici Moskve se je na poziv Navalnega pred pristankom zbrala velika množica njegovih podpornikov. Posredovala je protiizgredna policija, ki je razgnala zbrane ter izvedla več aretacij.

The Moscow Times poroča, da so v letališki kavarni aretirali tudi štiri tesne sodelavce Navalnega, med drugim njegovega brata Olega Navalnega.

Številni novinarji so se ob tem pritožili, da so jim letališke oblasti prepovedale dostop do letališča Vnukovo, pri tem pa prepoved utemeljili s pandemijo covida-19.

Navalnemu grozi aretacija zaradi kršitve pogojnega izpusta

Aleksej Navalni je v Nemčiji okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji 20. avgusta lani. Še med poletom se je njegovo zdravstveno stanje hudo poslabšalo in so ga morali hitro oskrbeti v bolnišnici v Omsku. Dva dni pozneje so ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potem potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. Zastrupitev z novičokom so potrdili tudi laboratoriji v Franciji in na Švedskem. Iz bolnišnice so ga odpustili 23. septembra. Opozicijski voditelj za zastrupitev obtožuje obveščevalno službo FSB. Ruski predsednik Vladimir Putin navedbe zanika, nekoč je dejal, da bi bil "Navalni v tem primeru že mrtev."

Zbrala se je večja množica podpornikov, ki jih je policija razgnala. Foto: Reuters
Zbrala se je večja množica podpornikov, ki jih je policija razgnala. Foto: Reuters