Strache spremlja sojenje na sodišču na Dunaju. Foto: EPA
Strache spremlja sojenje na sodišču na Dunaju. Foto: EPA

Tožilstvo je v obtožnici trdilo, da je nekdanji podkancler s spremembo zakonodaje zasebni kliniki pomagal, da je leta 2018 postala del sklada za financiranje zasebnih klinik, ki omogoča delno povračilo sredstev iz državne blagajne. Zasebna klinika je nato Stracheju oziroma stranki FPÖ donirala 10.000 evrov. Strache obtožbe zavrača.

Poleg Stracheja so obsodili tudi vodjo klinike Walterja Grubmüllerja, ki je obsojen na 12 mesecev pogojne zaporne kazni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Obsodbi še nista polnomočni.

Sodišče je obravnavalo tudi domnevne Strachejeve izlete na grški otok Krf, kamor naj bi ga povabil dolgoletni prijatelj Grubmüller. Strache zanika obiskovanje Krfa po tem, ko je postal podkancler, poroča Deutsche Welle.

Stracheja obtožnica še bremeni, da se je v 14 letih, ko je vodil svobodnjake (FPÖ), okoristil s sredstvi stranke za svoj razsipni življenjski slog, vendar ga na podlagi teh trditev sodišče ni obsodilo.

Sojenje je bilo prvo v sklopu kazenskih postopkov proti Stracheju na podlagi afere Ibiza. Videoposnetek Stracheja, ki je domnevni ruski bogatašinji leta 2017 na Ibizi ponudil poslovanje z avstrijsko vlado v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore, je leta 2019 povzročil politično krizo v Avstriji, po kateri so svobodnjaki zapustili vlado. Pozneje se je izkazalo, da je bila Stracheju nastavljena past, rusko bogatašinjo pa je igrala študentka iz BiH-a. Afera Ibiza je vodila v številne preiskave protikorupcijskega tožilstva, ki je proti Stracheju in drugim politikom sprožilo več obtožnic.

Koalicija med FPÖ in ljudsko stranko (ÖVP) je propadla maja 2019, potem ko se je pojavil posnetek z Ibize. Na skrivaj posnetem videu je Strache govoril o spornih metodah financiranja strank in političnem vplivu. Po objavi posnetka je Strache odstopil z vseh položajev.