Navalni med zaslišanjem. Foto: Reuters
Navalni med zaslišanjem. Foto: Reuters

Navalnega so 18. januarja, ko se je iz Nemčije vrnil v Moskvo, na letališču prijeli in mu odredili 30-dnevni pripor. Razlog je bilo kršenje pogojnega izpusta. Po odločitvi sodišča bi lahko v zaporu ostal več let.

Konec tedna se je na ulice več ruskih mest odpravilo na tisoče podpornikov Navalnega, ki so zahtevali njegovo izpustitev na prostost. Protesti so napovedani tudi ta konec tedna.

Policija preiskala stanovanje Navalnega

Ruska policija je v sredo preiskala stanovanji Navalnega in prostore protikorupcijskega sklada v Moskvi, je na Twitterju sporočil svetovalec Navalnega Ivan Ždanov. Ždanov je še sporočil, da je bila v enem od stanovanj soproga Navalnega Julija, ki je objavila videoposnetek, na katerem je slišati udarce s kladivom pred vrati. "Mojega odvetnika nočejo spustiti noter. Razbili so moja vrata," je Navalna sporočila novinarjem skozi okno stanovanja.

Ždanov je tudi objavil posnetek nadzorne kamere v prostorih protikorupcijskega sklada, na katerem je videti zamaskirane moške. Sklad med drugim preiskuje bogastvo ruske politične elite, nedavno pa je razburil s poročilom o palači domnevno v lasti ruskega predsednika Vladimirja Putina ob Črnem morju.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da je uvedlo preiskavo kršitev ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 med sobotnimi protesti za izpustitev Navalnega v Moskvi, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi. Tiskovna predstavnica ministrstva Irina Volk je dejala, da so organizatorji in udeleženci demonstracij "ustvarili grožnjo za širjenje okužb z novim koronavirusom".

Kaznovanje omrežij zaradi pozivanja k protestom

Ruske oblasti so medtem sporočile, da bodo kaznovale družbena omrežja, ker niso hotela izbrisati sporočil s pozivi najstnikom na proteste za izpustitev Navalnega, kot tudi k pozivom na udeležbo na sobotnih protestih. Ruski regulator Roskomnadzor je omrežja, med njimi Facebook, Instagram, Twitter, TikTok in YouTube, okrcal, da niso storila dovolj, da bi te pozive izbrisala, zato jih bodo kaznovali. Kazni bodo znašale od 800.000 rubljev (več kot 8700 evrov) do štiri milijone rubljev (nekaj manj kot 44.000 evrov).

Protesti brez odobritve oblasti so v Rusiji prepovedani, nezakonito je tudi pozivanje mladoletnih na demonstracije. "Poskuse organiziranja nedovoljenih javnih dogodkov in izzivalne akcije udeležencev bo razumeti kot grožnjo javnemu redu, ki bo nemudoma zatrta," so sporočili s policije.

Navalni ostaja v priporu