Evan Gershkovich. Foto: Reuters
Evan Gershkovich. Foto: Reuters

Sodišče je nazadnje septembra zavrnilo pritožbo Gershkovicha zoper njegov pripor pred sojenjem, katerega datum še ni določen.

Moskovsko okrožno sodišče je danes sporočilo, da so dopisniku časopisa Wall Street Journal iz Rusije pripor podaljšali še za dva meseca, do 30. januarja.

Današnja obravnava je potekala za zaprtimi vrati, novinarji pa niso imeli vstopa. Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP je poročal, da se je pred sodno dvorano zbrala peščica novinarjev.

Gershkovicha so konec marca aretirali med poročanjem v Jekaterinburgu zaradi obtožb vohunjenja. Sodišče mu je septembra, tako kot že pred tem aprila in junija, znova zavrnilo njegovo pritožbo na predkazenski pripor. Priprt je v razvpitem moskovskem zaporu Lefortovo, kjer čaka na sojenje.

Državno tožilstvo mu očita zbiranje državnih skrivnosti o dejavnostih ruskega obrambnega podjetja "po navodilih ameriške strani". Gershkovich in njegov delodajalec Wall Street Journal zanikata, da bi tam vohunil. Ameriška vlada je dejala, da je bil Gershkovich neupravičeno pridržan.

Rusija doslej ni predložila javnih dokazov o obtožbah proti Gershkovichu. Če ga bodo obsodili, mu grozi do 20 let zapora.