Nemec Manfred Weber in Finec Alexander Stubb. EPP bo spitzenkandidata, ki naj bi v primeru zmage na volitvah postal predsednik Evropske komisije, izbral v četrtek. Nesporen favorit je Weber, a Stubb je danes v Helsinkih poudaril, da imajo Finci
Nemec Manfred Weber in Finec Alexander Stubb. EPP bo spitzenkandidata, ki naj bi v primeru zmage na volitvah postal predsednik Evropske komisije, izbral v četrtek. Nesporen favorit je Weber, a Stubb je danes v Helsinkih poudaril, da imajo Finci "sisu" (odločnost in vztrajnost) in da nikoli ne obupajo. Foto: EPA
Joseph Daul
Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul je na vprašanje, ali ni napočil čas, da madžarski premier Viktor Orban zapusti EPP, odgovoril, da je v vsaki družini enfant terrible in da ga ima raje v družini, da se lahko z njim pogovarja ter poskuša vplivati nanj. V EPP-ju so pripravili izredno resolucijo o zaščiti evropskih vrednot in demokracije, ki so jo danes izglasovali. Kot je bilo mogoče razbrati iz dogajanja v plenarni dvorani, kjer so glasovali z dvigovanjem rok, so to storili ob podpori Fidesza. Stranka v resoluciji vse člane EPP-ja poziva k spoštovanju evropskih vrednot in opozarja, da so populistični nacionalizem, dezinformacije, diskriminacija in spodkopavanje vladavine prava največja grožnja svobodi in demokraciji v Evropi po padcu železne zavese. Foto: EPA
Janez Janša
Kongres v Helsinkih je nagovoril tudi predsednik SDS-a Janez Janša. "Obramba samega temelja naše evropske civilizacije je prednosten, najpomembnejši in plemenit cilj, kjer moramo biti enotni. Pripadamo Evropski ljudski stranki, zato je naša dolžnost, da se borimo za združeno, močno in svobodno Evropo ter Evropejcem zagotavljamo varnost, priložnost in predvidljivo prihodnost. Če bodo volivci v Evropi videli in čutili našo enotnost in odločnost, bo EPP na naslednjih evropskih volitvah močno zmagal," je med drugim dejal Janša. Foto: BoBo
Evropska ljudska stranka izbira "spitzenkandidata"

Oba kandidata največje politične skupine v Evropskem parlamentu sta v sredo soočila svoja stališča. Soočenje je bilo, kot se je izrazil Finec, razprava dveh "džentelmenov" in prijateljev, ki se stoodstotno podpirata.

EPP se trudi s kongresa v Helsinkih posredovati sporočilo enotnosti, zato ni presenečenje, da se Weber in Stubb v soočenju nista dotaknila najobčutljivejšega vprašanja – odnosa do madžarskega premierja Viktorja Orbana, zaradi katerega se mora EPP pred volitvami braniti pred očitki, da podpira teptanje evropskih vrednot in se premika v desno, ker Orbanove stranke Fidesz ne izključi.

Stubb predstavnik liberalne struje, Weber konservativne
Odnos do Orbana je sicer eno tistih vprašanj, glede katerega se stališča Stubba in Webra najbolj razlikujejo. Stubb namreč velja za predstavnika liberalnejše struje znotraj EPP-ja, ki je strožja do Orbana, medtem ko velja Weber za predstavnika konservativnejše struje, ki zavzema mehkejši pristop. A teh razlik v soočanju nista poudarjala.

V razpravi, ki jo je povezovala evropska poslanka iz Irske Mairead McGuinness, je Weber navedel, da se je treba zunanjim grožnjam, kot sta Rusija in Kitajska, zoperstaviti z olajšanjem odločanja v evropski zunanji politiki, konkretno s premikom od soglasja h kvalificirani večini; notranjim grožnjam, kot so brexiterji in Marine Le Pen, pa z obnovo stika z ljudmi.

Med evropskimi vrednotami je Weber poudaril edinstven evropski način življenja, Stubb pa vladavino prava, ki jo spodkopavajo tudi notranji dejavniki, med katerimi je naštel Poljsko in Italijo, ne pa tudi Madžarske, ki jo je sicer v tem istem kontekstu navedel oktobra ob predstavitvi svoje kandidature.

Predlog zavezujočega mehanizma za vladavino prava
Tudi Weber je sicer poudaril vladavino prava in menil, da bi moral novi predsednik Evropske komisije predlagati zavezujoč mehanizem za zagotavljanja vladavine prava, kar je bila tudi edina nova ideja, ki jo je bilo mogoče slišati v soočenju. Stubb je ob tem spomnil, da je Unija sicer uvedla člen 7, s katerim je že bistveno izboljšala položaj glede na čas sankcij proti Avstriji zaradi politike svobodnjaka Jörga Haiderja.

Glede migracij ni bilo slišati ničesar novega: EU veliko govori, stori pa malo. Treba je znova prevzeti nadzor nad zunanjo mejo, zagotoviti solidarnost in Marshallov načrt za Afriko, je poudaril Weber. Stubb pa se je zavzel za azilne centre zunaj EU-ja, krepitev mejne in obalne straže ter premeščanje beguncev med članicami Unije.

EU pri ukrepanju po Stubbovem prepričanju ni dovolj uspešen, ker poskuša preveč voditeljev voditi s strahom in sovraštvom, namesto z upanjem. Prenehati je treba deliti in polarizirati Evropo, kar počne francoski predsednik Emmanuel Macron, je bil kritičen nekdanji finski premier.

Weber pa je še dejal, da mora vprašanje varnosti vsekakor biti v središču kampanje EPP-ja, saj jih to ključno razlikuje od drugih političnih družin, na primer socialdemokratov. Za njihovega spitzenkandidata Fransa Timmermansa ima kup vprašanj, je dejal in med drugim pozval k Uniji kibernetske varnosti.

Oba sta poudarila pomen enotnosti. "Kar koli se bo zgodilo jutri, EPP zmaga," je dejal Stubb, ki bo po vseh napovedih po četrtkovem glasovanju poraženec. Nesporen favorit Weber pa se je na koncu pošalil, da je dobro, da mu ni treba s Stubbom tekmovati v teku. Stubb je sicer športni entuziast, ki se redno udeležuje maratonov, triatlonov in ironmanov.

Med 700 delegati tudi 20 slovenskih
Na dvodnevnem srečanju EPP-ja sodeluje več kot dva tisoč povabljenih, med več kot 700 delegati je tudi 20 slovenskih, saj so njegove članice tri slovenske stranke: SDS, NSi in SLS. V sredo je predsednik SDS-a Janez Janša nagovoril kongres kot eden izmed petnajstih voditeljev evropskih desnosredinskih strank.

Janša: Vztrajajo, da moramo zapustiti hišo, zgrajeno na skali naših vrednot, in zgraditi novo na pesku
Janša je poudaril pomen enotnosti za obrambo temelja evropske civilizacije pred notranjimi in zunanjimi grožnjami. Od znotraj je po Janševih besedah naša civilizacija podvržena pritiskom različnih oblik kulturnega marksizma, ki poskušajo razgraditi družino, nacionalno in evropsko identiteto, zasebno lastnino, zasebno šolstvo ter religijo. "Podpirajo jih tisti, ki prihodnost sveta vidijo zgolj kot eno veliko večnacionalno podjetje. Vztrajajo, da moramo zapustiti hišo, zgrajeno na skali naših vrednot, in zgraditi novo na pesku. Verjetno v puščavi, kjer se zgodovina konča," je dejal. Od zunaj pa se evropska civilizacija po njegovih navedbah spoprijema z velikim in naraščajočim demografskim pritiskom na starajočo se Evropo, kar radikalni islam uporablja tudi kot politično orožje. "Kombinacija obeh groženj trenutno predstavlja najhujšo nevarnost za evropsko civilizacijo od razpada Sovjetske zveze," meni Janša in poudarja, da je obramba temeljev evropske civilizacije danes najnujnejša naloga EPP-ja, ki je po njegovih besedah trenutno edina dovolj močna stranka, da lahko to obrambo vodi na podlagi naših temeljnih vrednot.

V četrtek nagovor Merklove
V četrtek bodo udeležence kongresa med drugimi nagovorili nemška kanclerka Angela Merkel, madžarski premier Viktor Orban, predsedniki treh osrednjih institucij EU-ja in glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier.

Evropska ljudska stranka izbira "spitzenkandidata"