54-letni Viktor Orban bo še tretjič zapored, skupaj pa četrtič vodil madžarsko vlado. Dvotretjinska večina v parlamentu mu omogoča spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov. Foto: Reuters
54-letni Viktor Orban bo še tretjič zapored, skupaj pa četrtič vodil madžarsko vlado. Dvotretjinska večina v parlamentu mu omogoča spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov. Foto: Reuters
Gabor Vona
Gabor Vona, predsednik stranke Jobbik, ni skrival, da cilja na premierski stolček. Foto: Reuters
Budimpešta
Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba, tako so v Budimpešti volivci v vrsti čakali še po uradnem zaprtju volišča. Foto: Reuters
Fideszu dvotretjinska večina, Orban četrtič premier
Fidesz in Orban slavita veliko zmago
Prepričljiva zmaga Viktorja Orbana

podprlo približno 49,5 odstotka volilnih upravičencev, kar pomeni, da si je Orban zagotovil dvotretjinsko večino v parlamentu.

Fidesz je v 199-članskem parlamentu osvojil 133 sedežev. Volilna udeležba je bila 69,26-odstotna. Orban je v nedeljo pozno zvečer razglasil "zgodovinsko" zmago na volitvah. "Zmagali smo," je sporočil privržencem. "Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago - dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko," je dodal.

Do konca maja sprejetje zakona "Stop Soros"
Stranka Fidesz je že napovedala, da bo do konca maja sprejela zakon, ki prepoveduje dejavnosti nevladnih organizacij, ki skrbijo za begunce in migrante, znan tudi kot zakon Stop Soros. "Brez dvoma, gre za vprašanje suverenosti in varnosti naše države," je dejal vodja poslanske skupine Fidesz Janos Halasz. Halasz je priznal, da tako velikega uspeha niso pričakovali, a so v stranski navdušeni: "Ljudje so spoznali, da je šlo za odločilne volitve." "Nadaljevati moramo z bojem proti migracijam (...), a življenje gre naprej, tako da bomo delali na tem, da zagotovimo znižanje davkov in rast plač," je dodal vodja poslanske skupine Fidesza.

Drugouvrščeni Jobbik dobil 20 odstotkov
Skrajno desna stranka Jobbik je na parlamentarnih volitvah sicer osvojila 20 odstotkov glasov in s 26 sedeži postala druga najmočnejša stranka v državi, kar pa ni zadovoljilo apetitov njenega vodje Gaborja Vone, ki je zato napovedal odstop s položaja. "Jobbikov cilj je bil dobiti volitve in spremeniti podobo vlade, a nam to ni uspelo. Fidesz je spet zmagal," je dejal Vona.

Na tretje mesto so se uvrstili socialisti, ki so dobili 12-odstotno podporo (20 sedežev). Tudi oni so pričakovali več, zato je vodstvo stranke na čelu s predsednikom Gyulo Molnarjem napovedalo odstop. "Čutimo se odgovorne za to, kar se je zgodilo. Sprejemamo voljo volivcev, zato odstopamo," je dejal Molnar.

V parlament se je uspelo uvrstiti še Zelenim (LMP) s sedmimi odstotki glasov in Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila nekaj več kot pet odstotkov glasov. Volilni prag za vstop v madžarski parlament je pet odstotkov.

Ob parlamentarnih volitvah so potekale tudi volitve zagovornikov narodnosti v madžarskem parlamentu. Avtohtona slovenska narodna skupnost naj bi že drugič dobila svojo zagovornico v madžarskem parlamentu, Eriko Köles Kiss, poroča Radio Slovenija. Na Madžarskem živi približno 5.000 Slovencev, od tega je porabskih Slovencev okoli 3.000.


Visoka volilna udeležba
Volišča bi morali sicer zapreti ob 19. uri, a so bile čez dan pred nekaterimi volišči dolge vrste čakajočih, zaradi česar je madžarska volilna komisija podaljšala čas odprtja nekaterih volišč. Volilna udeležba do 19. ure je bila okoli 70-odstotna.

Za 199 poslanskih mest se je potegovalo 23 strankarskih list in 1.547 neposrednih kandidatov. Volilno pravico je imelo okoli 8,3 milijona ljudi.

Orban: Gre za prihodnost Madžarske
Premier Viktor Orban je ob oddaji glasu poudaril, da gre pri tokratnih volitvah za prihodnost Madžarske. "Ne izbiramo samo stranke, vlade in premierja, ampak glasujemo tudi o prihodnosti," je dejal. Po razglasitvi prvih izidov pa je dejal, da je njegova zmaga dala Madžarom "možnost, da branijo sebe in Madžarsko".

Madžarski novičarski portal Origo je objavil pogovor z Orbanom, v katerem madžarski premier volivce poziva, naj sprejmejo "veliko, skupno odločitev, da prebežnikom ne bodo dovolili vstopa na Madžarsko in da zaščitijo deželo". Dejal je še, da si zunanje sile, kot so ustanove Georgea Sorosa na Madžarskem, zelo prizadevajo, da bi vplivale na volitve.


Čestitali Le Penova, Wilders, Vučić, EPP in Janša

Orbanu, ki močno nasprotuje sprejemanju prebežnikov, za zmago, s katero si je zagotovil tretji zaporedni premierski mandat, prejema čestitke iz Evrope. Med prvimi mu je čestitala Marine Le Pen, vodja francoske skrajno desničarske stranke Nacionalna fronta. Zapisala je, da "so volivci znova zavrnili politiko množičnega priseljevanja, ki jo spodbuja Evropska unija".

Nizozemski skrajni desničar Geert Wilders je pozdravil "odličen rezultat". "Madžarski volivci so znova izbrali pravega vodjo, ki je pokazal, da je posvečen delu in odločen, da jim zagotovi mirno in obetavno prihodnost," je v svoji čestitki Orbanu izpostavil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Čestitkam se je pridružila tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka, v kateri je tudi Fidesz. "Rad bi sodeloval z vami pri iskanju skupnih rešitev za evropske izzive," je v čestitki Orbanu in njegovi stranki na Twitterju še zapisal vodja EPP-ja, Nemec Manfred Weber.

Češki premier Andrej Babiš, ki opravlja tekoče posle, je tvitnil, da je Orbanova zmaga prepričljiva. Vodja češke populistične stranke Ano, ki je čestital tudi v madžarščini, je še zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z Orbanom v okviru Višegrajske skupine, na dvostranski ravni in v EU-ju. "Pot do reform ni nikoli lahka," je v čestitki madžarskemu kolegu tvitnil poljski premier Mateusz Morawiecki. Ob tem je dodal, da podpora večine družbe kaže, da se je vredno truditi. "Želim vam uspeh za madžarsko in Evropo," je še zapisal Morawiecki iz poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) tesno povezane z Orbanom.

Iz Slovenije je Orbanu čestital predsednik SDS-a Janez Janša, ki je na Twitterju njegovo zmago označil za zgodovinsko in dodal: "Za Madžarsko, Evropo in ves svobodni svet."

EK se veseli sodelovanja z Orbanom pri skupnih izzivih
Iz pisarne predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja pa so sporočili, da bo Juncker Orbanu pisno čestital in ga tudi poklical po telefonu. V EK se veselijo sodelovanja z novo madžarsko vlado glede številnih skupnih izzivov v prihodnjih mesecih, je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Odnos med Brusljem in Budimpešto je težaven. Komisija je v minulih letih ukrepala proti Madžarski zaradi spornih potez na različnih področjih, na primer v povezavi z medijsko zakonodajo in neodvisnostjo centralne banke. Trenutno so v ospredju nesoglasja na področju migracij. Madžarska namreč poleg Poljske in Češke odločno nasprotuje begunskim kvotam, zaradi česar je komisija lani decembra trojico napotila na Sodišče EU. "EU je unija demokracije in vrednot. Juncker in komisija menita, da je obramba teh vrednot in načel skupna naloga vseh članic, brez izjeme," je še poudaril Schinas.

Ovse kritičen do Fidesza
Mednarodna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) pa je ocenila, da je vladajoča stranka Fidesz spodkopala demokratične mehanizme, da bi si pridobila prednost na parlamentarnih volitvah. "Vztrajno prepletanje med državnimi sredstvi in financami stranke je spodkopalo možnosti za druge stranke, da bi na volitvah nastopale na enakopravni ravni." Neenakopravnost je krepilo tudi "prekomerno oglaševanje sporočil vladajoče koalicije, ki ga je financirala vlada", so še ocenili mednarodni opazovalci.

Fideszu dvotretjinska večina, Orban četrtič premier
Fidesz in Orban slavita veliko zmago
Prepričljiva zmaga Viktorja Orbana