Carles Puigdemont je še vedno v Nemčiji. Foto: EPA
Carles Puigdemont je še vedno v Nemčiji. Foto: EPA

Poleg Puigdemonta je brez poslanskega mandata ostal tudi priprti nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras, odločitev pa velja še za štiri katalonske politike, ki so od jeseni lani v priporu. Kot je ob odločitvi sporočil pristojni sodnik Pablo Llarena, imajo katalonske stranke v Barceloni, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, možnost, da šest poslanskih mest zasedajo drugi politiki, a je pogoj, da jih špansko pravosodje ne obtožuje upora.

Trenutno imajo omenjene stranke v 135-članskem katalonskem parlamentu 70 poslancev. Po poročanju španskega časnika El Pais se je s to odločitvijo končala preiskava sodnika Llarene o dogajanjih, ki so povezana z izvedbo lanskega prepovedanega referenduma o samostojnosti Katalonije. S tem je tudi vse bliže začetek sodnega procesa proti obtoženim. Po navedbah španskih medijev bi se lahko začel oktobra.

"Odločitev kaže na raven demokracije"
Puigdemont je še vedno v Nemčiji, kjer čaka na odločitev pristojnih oblasti v zvezni deželi Schleswig-Holstein glede njegove morebitne izročitve Španiji. Več ministrov njegove vlade je prav tako v izgnanstvu v tujini, drugi so za zapahi v Španiji. V odzivu na odločitev sodišča je tvitnil, da kaže na raven demokracije v državi. "Glasovanje državljanov je uničeno s 'pravosodnim sistemom', ki se še naprej ukvarja s politiko," je dodal.

Preiskava zaradi katalonskega referenduma poteka skupno proti 25 vodilnim zagovornikom katalonske samostojnosti. Od tega jih je 13 obtoženih upora, zato jim grozi do 25 let zapora. Devet jih je v priporu, preostali štirje so v tujini in je zanje špansko pravosodje že zahtevalo izročitev.