Po ocenah policije se je v Barceloni zbralo 315.000 ljudi. Foto: Reuters
Po ocenah policije se je v Barceloni zbralo 315.000 ljudi. Foto: Reuters
Barcelona
Protestov sta se udeležila tudi nekdanji predsednik regije Artur Mas (levo) in nekdanji kulturni minister Ferran Mascarell. Foto: EPA
315.000 Kataloncev proti priporu za politike

Policija ocenjuje, da se je zbralo 315.000 ljudi, medtem ko organizatorji navajajo številko 750.000, poroča Catalan News. Za protesti stojita civilnodružbeni gibanji Omnium Cultural, ki ga je pred priprtjem vodil aktivist Jordi Cuixart, in Katalonska narodna skupščina (ANC), katere vodja je zadnji kandidat za predsednika Katalonije Jordi Sanchez, ki je prav tako v priporu.

Protestniki so oblečeni v rumeno - barvo solidarnosti z zaprtimi politiki - v osrčju Barcelone zahtevali njihovo izpustitev in pravico za vrnitev domov tistih v "prostovoljnem izgonu". Organizatorji so shod poimenovali Prostor za demokracijo in soobstoj, po njihovih navedbah pa je protestnike v katalonsko prestolnico pripeljalo tudi več kot 900 avtobusov.

Separatistična aktivista Cuixart in Sanchez, zadnji kandidat za voditelja regije, ki pa funkcije zaradi pripora ne more nastopiti, sta v priporu že skoraj pol leta. V priporu je tudi več zagovornikov neodvisnosti iz političnih vrst - odstavljeni podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras, nekdanji predsedniški kandidat Jordi Turull, nekdanja predsednica parlamenta Carme Forcadell in odstavljeni člani parlamenta Joaquim Forn, Joseph Rull, Raul Romena ter Dolors Bassa.

Strah pred nepravično obravnavo
V tujini so odstavljeni predsednik Carles Puigdemont in Anna Gabriel, Marta Rovira, Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí ter Toni Comín. Vsi so kot razlog za prebeg navedli strah pred nepravičnim sojenjem na španskem sodišču.

Protest je potekal deset dni po nemški zavrnitvi izročitve nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta Španiji, ki ga obtožuje upora in zlorabe javnih sredstev za organizacijo referenduma o neodvisnosti 1. oktobra lani, za kar mu skupno grozi 38 let zapora.

Nemško sodišče je Puigdemonta ob plačilu varščine izpustilo. Špansko tožilstvo je Nemčiji prejšnji teden sicer predalo nove informacije, ki naj bi potrdile uporabo nasilja in upravičilo španske obtožbe zoper nekdanjega katalonskega predsednika.

Shod podprli tudi sindikati
Protest sta podprli katalonski veji dveh največjih španskih sindikatov CCOO in UGT, kar je sprožilo nemir med nekaterimi člani, ki ne podpirajo neodvisnosti te španske pokrajine. "Tako kot drugje v katalonski družbi obstajajo nasprotja tudi med člani sindikata," je dejal generalni sekretar katalonske veje UGT-ja Camil Ros. Kot je dodal, ne gre za separatistični protest. "Čas je za gradnjo mostov. Katalonske težave se ne da rešiti na sodiščih, ampak z dialogom in politiko," je prepričan.

315.000 Kataloncev proti priporu za politike