Juan Carlos je postal kralj leta 1975. Foto: Reuters
Juan Carlos je postal kralj leta 1975. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik kraljeve palače je sporočil, da je 82-letni Juan Carlos 3. avgusta odpotoval v Združene arabske emirate in je še vedno tam. Drugih podrobnosti ni podal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Juan Carlos je 3. avgusta presenetljivo napovedal, da zapušča Španijo, češ da želi preprečiti, da bi njegove osebne zadeve spodkopale vladavino njegovega sina, kralja Filipa VI. Ni pa sporočil, kam gre. Kraljeva palača nato ni hotela razkriti, kam se je zatekel, češ da bo v primeru potrebe to sam sporočil.

Španski mediji so tako ugibali, kje bi lahko bil. Španski dnevnik ABC, naklonjen monarhiji, je tako poročal, da je nekdanji kralj v Abu Dabiju, drugi mediji pa so menili, da je na Portugalskem, kjer je preživel del mladosti, ali pa v Dominikanski republiki, kjer ima prijatelje.

Odšel v času preiskav korupcije

Nekdanji kralj je odšel iz države, potem ko je vrhovno sodišče v Madridu 8. junija uvedlo preiskavo zaradi domnevnih podkupnin, ki naj bi mu jih plačala Savdska Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici.

V središču preiskave je okoli 100 milijonov ameriških dolarjev (85 milijonov evrov), ki naj bi jih Savdska Arabija leta 2008 na skrivaj nakazala na švicarski račun, potem ko je konzorcij španskih podjetij dobil pogodbo za izgradnjo hitre železnice med Meko in Medino. Dostop do računa je imel tudi Juan Carlos.

AFP pojasnjuje, da proti nekdanjemu kralju ni uvedena uradna preiskava, da pa tožilci vrhovnega sodišča preiskujejo trditve njegove nekdanje ljubimke, nemške podjetnice Corinne Larsen, da je prejel omenjeni denar od Savdske Arabije.

Juan Carlos je abdiciral po skoraj štirih desetletjih junija 2014.