Na vrhu seznama milijonarjev je zunanji minister Josep Borrel. Foto: Reuters
Na vrhu seznama milijonarjev je zunanji minister Josep Borrel. Foto: Reuters

Na vrhu seznama je trenutni zunanji minister Josep Borrel, ki ima uradno 2,77 milijona evrov premoženja. Sledi mu ministrica za izobraževanje in predsednica parlamenta Isabel Celaa z 1,62 milijona evrov. "Ta vlada resnično sledi poti transparentnosti, za katero verjame, da je edini način za napredek v demokraciji," je ukrep pozdravila ministrica, poroča Deutsche Welle.

Na seznamu je iz trenutne vlade še nekdanji astronavt in minister za znanost Pedro Duque z okoli 1,5 milijona evrov premoženja. Obtožujejo ga neplačevanja davkov na njegovi dve nepremičnini, sam pa očitke zanika.

Več članov vladnega kabineta sicer ni na seznamu, vendar jih obtožujejo oziroma so jim dokazali različna koruptivna dejanja ali druge nepravilnosti. Pravosodni ministrici Dolores Delgado očitajo srečanje z nekdanjim vodjo policije, ki je obtožen korupcije. Njuno srečanje so razkrili posnetki njenih telefonskih pogovorov, ki so pricurljali v javnost.

Nepravilnosti odnesle dva ministra
Junija je le nekaj dni po prisegi vlade Maxim Huerta odstopil z mesta ministra za kulturo in šport. Do odstopa je privedlo razkritje izogibanja plačilu davkov pred desetimi leti, ko je bil še televizijski voditelj. Septembra je zaradi poročil o nepravilnostih v magistrski nalogi odstopila zdravstvena ministrica Carmen Monton.

Med milijonarji tudi Rajoy
Premier Pedro Sanchez je razglasil imetje v vrednosti 343.000 evrov. Sanchez je vodenje vlade prevzel junija, ko so po koruptivnem škandalu Ljudske stranke (PP) izglasovali nezaupnico Marianu Rajoyu. Rajoy je na seznamu milijonarjev z 1,54 milijona evrov premoženja.