Pedro Sanchez v operni hiši v Barceloni, v ozadju katalonska, španska in zastava EU-ja. Foto: Reuters
Pedro Sanchez v operni hiši v Barceloni, v ozadju katalonska, španska in zastava EU-ja. Foto: Reuters

Sanchez je pomilostitev napovedal med govorom v barcelonski operni hiši. "Prepričan sem, da je izpustitev teh devetih ljudi iz zapora jasno sporočilo soglasnosti. Za dosego dogovora mora nekdo narediti prvi korak. Zdaj ga bo naredila španska vlada," je napovedal premier.

Sorodna novica V Španiji množičen protest proti pomilostitvi katalonskih separatistov

Pred operno hišo se je zbralo več sto podpornikov katalonske neodvisnosti, ki so zahtevali še več pomilostitev in z vzkliki "neodvisnost!" tudi prekinili premierjev govor.

Španska vlada bi lahko pomilostitev potrdila najhitreje v torek, katalonske voditelje pa bi lahko nekaj dni zatem izpustili na prostost.

"Ne pričakujemo, da bodo tisti, ki si želijo neodvisnosti, spremenili svoje ideale, vendar pričakujemo, da razumejo, da do tja ni poti zunaj zakona," je še dejal Sanchez in nagovor zaključil v katalonščini: "Katalonija, Katalonci, radi vas imamo".

Ankete sicer kažejo, da 60 odstotkov Špancev nasprotuje pomilostitvi katalonskih voditeljev. Nasprotovanje izraža tudi konservativna opozicija.

Pred operno hišo se je zbralo več sto zagorovnikov katalonske neodvisnosti, ki so tudi zmotili premierjev govor. Foto: Reuters
Pred operno hišo se je zbralo več sto zagorovnikov katalonske neodvisnosti, ki so tudi zmotili premierjev govor. Foto: Reuters

Katalonija zahteva amnestijo za vse vpletene v dogodke leta 2017

Vodja katalonske vlade Pere Aragones, prav tako iz vrst stranke, ki si prizadeva za neodvisnosti, je prejšnji teden za Reuters dejal, da bi bila pomilostitev dobrodošla prva gesta za začetek dialoga. Vendar je tudi pomilostitve ocenil kot nezadostne, zahteval je amnestijo za vse, ki so sodelovali v dogodkih leta 2017, kar bi lahko koristilo približno 3000 ljudem.

Sporni referendum leta 2017

Sorodna novica Katalonski premier odprl vrata razglasitvi neodvisnosti; Rajoy: Ni bilo referenduma

Pred štirimi leti so v Kataloniji organizirali referendum o neodvisnosti, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za neustavnega. Španska policija je skušala nasilno onemogočiti referendum, v spopadih je bilo ranjenih več sto ljudi. Sicer je po podatkih katalonske regionalne vlade 92 odstotkov volivcev podprlo neodvisnost. Sledilo je več množičnih protestov, vlada v Madridu pa je uvedla neposredni nadzor nad Katalonijo.

Špansko sodišče je leta 2019 deveterico katalonskih voditeljev zaradi vstajništva, hujskanja k uporu in zlorabe javnih sredstev obsodilo na med 9 in 13 let zapora. Med njimi so nekdanji podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras, nekdanji ministri Dolors Bassa, Jordi Turull, Raul Romeva, Joaquim Forn in Josep Rull, nekdanja predsednica parlamenta Carme Forcadell in voditelja dveh največjih civilnodružbenih gibanj Jordi Cuixart in Jordi Sanchez. Obsojeni so bili še trije katalonski voditelji, med njimi predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont, ki se je pred pregonom zatekel v Belgijo.