Novi katalonski predsednik Aragonés. Foto: Reuters
Novi katalonski predsednik Aragonés. Foto: Reuters

Regionalnemu parlamentu je dejal, da si bo prizadeval za "vodenje družbene in gospodarske obnove države" in "nadaljevanje boja za amnestijo in samoodločbo", poroča portal Euronews.
Na eni strani gre torej za premagovanje pandemije covida-19, na drugi pa za napredovanje v smeri "katalonske republike", je dejal.

Nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki je po referendumu o neodvisnosti leta 2017 pred pregonom španskih oblasti pobegnil v Belgijo, je Aragonésu že čestital. Oblasti v Madridu so referendum označile za nezakonitega.

Aragonésa je parlament izvolil, potem ko je njegova levosredinska stranka ECR sklenila dogovor s še eno separatistično stranko, desnosredinskim Skupaj za Katalonijo, za oblikovanje regionalne vlade, s čimer se je končala trimesečna politična kriza po volitvah.

Nekdanji španski zdravstveni minister in kandidat socialistov Salvador Illa je sicer osvojil največ glasov na februarskih volitvah, poroča Euronews, a stranke, ki zagovarjajo neodvisnost, so skupaj osvojile več kot polovico glasov. Aragonés je kot drugi najpriljubljenejši kandidat marca poskusil oblikovati vlado, a mu ni uspelo.

Če zdaj ne bi prišlo do dogovora, bi kriza pripeljala do novih volitev. Tiskovna predstavnica španske vlade María Jesús Montero je pozdravila dejstvo, da nove volitve niso potrebne, v imenu vlade pa je izrazila upanje, da bo prihajajoča katalonska vlada "opustila enostranske ukrepe" za dosego neodvisnosti.

Približno 50 odstotkov prebivalcev Katalonije želi samostojno državo, druga polovica pa želi ostati del Španije.