Ivanov je že sporočil, da sporazumu ostro nasprotuje. Za predsednika ga je kandidirala opozicijska stranka VMRO-DPMNE. Foto: EPA
Ivanov je že sporočil, da sporazumu ostro nasprotuje. Za predsednika ga je kandidirala opozicijska stranka VMRO-DPMNE. Foto: EPA

Ivanov je dokument prejel takoj po njegovi ratifikaciji v parlamentu. Kljub nasprotovanju pa uveljavitve sporazuma ne more preprečiti. Če bo vztrajal pri zavračanju, lahko parlament Ivanovov veto z absolutno večino 61 od 120 poslancev in poslank zavrne. V tem primeru bi bil predsednik sporazum primoran podpisati, makedonsko ustavo razlagajo tamkajšnji mediji.

Makedonski premier Zoran Zaev je sicer v sredo zagrozil, da bo, če bo treba, sprožil postopek za predsednikovo odstavitev s položaja. Kot je dejal, ne bo dopustil, "da bi kdor koli zaviral Makedonijo na evropski poti", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V skladu s sporazumom, ki naj bi razrešil 27 let star spor med Makedonijo in Grčijo ter Skopju po dolgoletnem oviranju Grčije omogočil nadaljnje približevanje EU-ju in Natu, naj bi se nekdanja jugoslovanska republika po novem imenovala Severna Makedonija. Zato je sicer potrebna sprememba ustave, kar lahko nacionalistična makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE blokira. Vlada namerava najprej sklicati referendum o imenu in tako opozicijo prisiliti v privolitev v spremembo ustave.