S podpisom sporazuma naj bi se končal 27 let star spor med državama. Foto: Reuters
S podpisom sporazuma naj bi se končal 27 let star spor med državama. Foto: Reuters
Cipras in Zaev po zgodovinskem podpisu sporazuma. Foto: Reuters

Premier Zoran Zaev je pred glasovanjem poudaril, da pomeni sporazum začetek konca negotovosti za Makedonijo in dostojanstveno ter sprejemljivo rešitev za obe strani, s katerim sta makedonska identiteta in jezik trajno potrjena.

Poudaril je tudi, da sporazum podpirajo vsi mednarodni partnerji in da odpira vrata Makedoniji proti evropski prihodnosti, EU-ju in Natu. Do konca meseca pričakuje datum začetka pristopnih pogajanj z EU-jem. Pozval je tudi k enotnosti v državi v interesu skupne prihodnosti.

V skladu s sporazumom mora po njegovi ratifikaciji v makedonskem parlamentu Grčija obvestiti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da podpira začetek pristopnih pogajanj Makedonije z EU-jem, ter generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga, da podpira vabilo Makedoniji v Nato.

Približevanje obema povezavama je leta stalo prav zaradi nasprotovanja Grčije ustavnemu imenu države Republika Makedonija. V skladu s sporazumom, ki sta ga državi podpisali v nedeljo, bo novo ime Severna Makedonija.

Ivanov sporazumu nasprotuje
Predsednik sobranja Talat Xhaferi je sporazum po podpisu poslal predsedniku države Gjorgu Ivanovu. Ta ima zdaj teden dni časa, da se odloči, ali ga bo podpisal. Ivanov sicer sporazumu močno nasprotuje in je po njegovi sklenitvi dejal, da ga ne bo podpisal, saj da je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo.

Zaev je nato danes v odgovor napovedal, da bo, če bo treba, sprožil postopek za predsednikovo odstavitev s položaja, rekoč da ne bo dopustil, "da bi kdor koli zaviral Makedonijo na evropski poti". Ivanov ga je danes pozval, naj postopek sproži takoj, saj vztraja pri svojem stališču.

"Moje stališče glede škodljivega dogovora o imenu je končno in ostaja nespremenjeno kljub vsem grožnjam in pritiskom," je dejal v odzivu na izjave Zaeva.

Zaev se je poleg tega še zavezal, da bo pripravil referendum, da bodo lahko svojo voljo glede imena izrazili tudi državljani.