Protestniki zahtevajo odstop češkega premierja Andreja Babiša. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo odstop češkega premierja Andreja Babiša. Foto: Reuters

Protestniki, ki so nosili napise "Odstop" in "Pojdi k vragu, Babiš", so se ob začetku protestnega zborovanja z minuto molka poklonili žrtvam današnjega streljanja v bolnišnici v Ostravi.

Protestno zborovanje so pripravili po tem, ko je bila proti premierju obnovljena preiskava zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev. Babiš očitke zavrača in zatrjuje, da ne bo odstopil.

Premier osumljen zlorabe dveh milijonov evrov

Češki generalni državni tožilec Pavel Zeman je na začetku meseca odločil, da je bila preiskava proti Babišu zaradi domnevne zlorabe sredstev EU-ja prekinjena nezakonito, zato jo je obnovil.
Babiš je osumljen zlorabe dveh milijonov evrov subvencij EU-ja pri gradnji hotelskega in kmetijskega kompleksa Štorkljino gnezdo leta 2007. Policija domneva, da je Babiš ta kompleks zgolj začasno umaknil iz svojega holdinga Agrofert, da bi lahko za gradnjo prejeli subvencije za mala in srednje velika podjetja.

Babiš vse očitke zanika. Evropska komisija po njegovih besedah ni primerna avtoriteta, ki bi lahko interpretirala češke zakone. Ob tem opozarja, da je podjetje v skladu z zakonom predal skrbniškemu skladu, zato ni več lastnik Agroferta. Češka tako EU-ju ne bo vračala subvencij, je dodal v odzivu na poročila, da bi morala Češka v Bruselj vrniti okoli 17,62 milijona evrov.