Razmere na severu Kosova so napete od aprila, najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Foto: EPA
Razmere na severu Kosova so napete od aprila, najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Foto: EPA

Na severu Kosova Srbi že en mesec na protestih zahtevajo umik albanskih županov, izvoljenih ob nekajodstotni udeležbi in srbskem bojkotu, umik kosovskih posebnih policijskih enot in izpustitev sedmih priprtih Srbov.

Srbi so danes predstavili vidovdansko deklaracijo srbskega naroda, v njej opozorili na nasilje, kratenje pravic, neizpolnjevanje obvez – med katerimi je že 10 let tudi Zveza srbskih občin. Pričakujejo takojšnjo izpustitev priprtih Srbov, ki jih Priština obtožuje napadov na Kfor, policiste in novinarje. Prepričani so, da so nedolžni in da gre le za zastraševanje ljudi, pa tudi, ker so v Beogradu včeraj izpustili tri kosovske policiste.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić jih je ob prijetju opisoval kot oborožene teroriste, zdaj naj bi bila izpustitev tudi gesta dobre volje. Vsaj tako trdi madžarski premier Viktor Orban, ki je posredoval in si pripisuje zasluge za izpustitev. Čeprav v Beogradu pravijo, da je ukinitev pripora po tem, ko je bila potrjena obtožnica, dokaz srbske pravne države. Kosovski premier Albin Kurti še vedno trdi, da je šlo za ugrabitev na kosovskem ozemlju in da bi jih morali izpustiti brezpogojno.

Kurti z von der Leyen, ta potem še z Vučićem

Danes je oba voditelja k nujnim ukrepom – med drugim so to nove volitve v štirih občinah na severu ob srbski udeležbi, umik kosovske policije iz občinskih stavb, preselitev trenutnih županov na druge lokacije in vrnitev k dialogu – pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, včeraj ju je poklical ameriški državni sekretar Antony Blinken. Blinken je v telefonskem pogovoru s srbskim predsednikom Vučićem pozdravil odločitev Srbije, ki je izpustila tri kosovske policiste, sprti strani pa je znova pozval k umiritvi razmer.

Kot poroča STA, je Kurti von der Leyen dejal, da je Kosovo pripravljeno, da ob vzpostavljanju reda zmanjša število policistov v občinah na severu države. Predsednik kosovske vlade Kurti je v telefonskem pogovoru izrazil pripravljenost na postopno zmanjšanje števila policistov v občinskih stavbah na severu države, ki bi potekalo "sorazmerno vzpostavljanju reda". To bi po njegovem prepričanju omogočilo "odprto in pošteno kampanjo pred izrednimi demokratičnimi volitvami" v štirih večinsko srbskih občinah. Kurti je sicer ob tej priložnosti predsednici komisije dejal še, da upa, da bo EU čimprej obravnavala prošnjo Prištine za članstvo v uniji, pri čemer je Kosovo označil za "najbolj proevropsko državo na Zahodnem Balkanu".

Kasneje je von der Leyen je na Twitterju zapisala, da je opravila telefonski pogovor z Vučićem, v katerem ga je pozvala, naj se vrne k dialogu za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom. Vučić pa jo je seznanil z zahtevami Srbov na severu Kosova po spoštovanju njihovih pravic. "Predsednica Evropske komisije Von der Leyen je izrazila zaskrbljenost zaradi trenutne situacije na Kosovu in me prosila, naj storim vse za zmanjšanje napetosti," je v sporočilu na Instagramu zapisal Vučić. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, sta govorila tudi o sodelovanju med Srbijo in EU ter se dogovorila za njegovo nadaljevanje.

Kosovski Srbi so medtem na dveh velikih shodih danes ponovili zahteve za oblikovanje skupnosti srbskih občin.

Evropski zunanjepolitični predstavnik Josep Borell pa je po spodletelih kriznih sestankih napovedal možnost političnih in finančnih ukrepov, če se razmere ne bodo umirile. V Mitrovici je sicer ponoči neznanec na dvorišče občinske zgradbe odvrgel eksplozivno napravo, ki je poškodovala dve službeni vozili.

Na Kosovu vidovdanski shodi