Prazna šola v okolici Beograda, fotografija je simbolična. Foto: EPA
Prazna šola v okolici Beograda, fotografija je simbolična. Foto: EPA

Do incidenta je prišlo na srednji tehnični šoli v Trsteniku. Učenci tretjega letnika so poniževanje učiteljice prenašali v živo in ga delili na aplikaciji Viber, piše srbski časopis Blic. V učilnici so obkrožili učiteljico, se ji posmehovali in ji spodmaknili stol, da je padla na tla.

"Na tej šoli delam že 30 let, a se kaj takega še ni zgodilo," je incident komentiral ravnatelj Milan Glidžić. Napovedal je sankcije za dijake, med katerimi sta dva mladoletna in en polnoleten.

Profesorica angleškega jezika zaradi incidenta koristi bolniško odsotnost. "V šolo trenutno ne morem. Za zdaj se držim. So dnevi, ko sem dobro, in so dnevi, ko mi je težje," je povedala za srbski časopis Novosti. 44-letna učiteljica je bila po poročanju srbskih tabloidov sicer priljubljena med sodelavci in učenci.

Bodo nasilneži izključeni?

Nasilnežem grozi izključitev. Proti dijakom, dva sta mladoletna, eden pa polnoleten, so uvedli disciplinske postopke. Nekateri prebivalci Trstenika predlagajo tudi kazni za starše.

Šola je incident prijavila tudi policiji in tožilstvu v Kruševcu, vključil pa se je tudi center za socialno delo v Trsteniku, kjer so enega od treh učencev v preteklosti že obravnavali zaradi manjših prekrškov.

Družba je otrokom rekla, da imajo pravice, a jim ni povedala, da imajo tudi dolžnosti.

Jasna Janković, predsednica sindikatov učiteljev

Učitelji zahtevajo sistemske rešitve

Predsednica Zveze sindikatov učiteljev Srbije Jasna Janković je komentirala, da gre že za drugi primer nasilja nad učitelji v zadnjih dveh tednih, potem ko so učenci v Kragujevcu delili fotografijo svojega učitelja v spodnjem perilu in ga zasmehovali na družbenih omrežjih.

Vodja sindikatov opozarja, da disciplinski postopki, ki jih imajo šole na voljo, ne zadostujejo tem hujšim kršitvam. "Družba je otrokom rekla, da imajo pravice, a jim ni povedala, da imajo tudi dolžnosti," je izjavila za Blic in poudarila, da so potrebne sistemske rešitve.

Ministrstvo napoveduje ukrepe

Odzvalo se je tudi srbsko ministrstvo za šolstvo. Omenjeno šolo bo vsak dan obiskovala šolska inšpekcija, okrepili bodo tudi preventivne dejavnosti za učence. Minister za šolstvo Branko Ružić je napovedal, da bodo v naslednjih dneh preučili mehanizme podpore na šolah.

Glede primera v Trsteniku je dejal, da bodo dijake morda izključili iz šole. Opozoril je, da statistike kažejo na alarmanten porast nasilja na šolah in napovedal pripravo normativnega okvira.