Ana Brnabić. Foto: EPA
Ana Brnabić. Foto: EPA

Ana Brnabić je dejala, da je to, kar počne kosovski premier Albin Kurti, grožnja ne le za Srbe, ampak za celotno Evropo. Po njenih besedah ima Srbija v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov pravico in tudi namen, da na to območje pošlje določeno število vojakov.

V skladu z resolucijo bi na Kosovo lahko dovolili vrnitev "dogovorjenega števila srbskih vojakov in policistov" za zveze z mednarodnimi misijami, čiščenje minskih polj, varovanje krajev srbske kulturne dediščine in na ključne mejne prehode, poroča portal Balkaninsight.

Predsednica srbske vlade je še napovedala, da bo več informacij o morebitni vrnitvi srbskih sil na Kosovo čez dan posredoval predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Naši partnerji, vključno z Evropsko unijo, popolnoma ignorirajo razmere in se ne odzovejo ali pa se odzovejo samo, ko stvari postanejo kritične," je še izjavila. Kritična je bila tudi do misije zveze Nato na Kosovu (Kfor) in pravosodne misije EU-ja (Eulex), ki po njenih besedah ne opravljata svojega dela.

"Če Kfor ne more zagotoviti miru, želi mir in stabilnost zagotoviti Srbija," je dejala in dodala, da se Srbi na Kosovu ne morejo počutiti varne.

V prihodnjih dneh naj bi na sever Kosova prišle še dodatne enote kosovske policije. Foto: EPA
V prihodnjih dneh naj bi na sever Kosova prišle še dodatne enote kosovske policije. Foto: EPA

Priština na sever Kosova poslala policijske okrepitve

Oblasti v Prištini so na sever Kosova poslale pripadnike kosovske policije, ki naj bi zamenjali več sto srbskih policistov, potem ko so ti zaradi spora glede registrskih tablic protestno zapustili svoja delovna mesta.

V severni del Kosovske Mitrovice, kjer živi po večini srbsko prebivalstvo, je sinoči vstopilo od 200 do 300 oboroženih pripadnikov posebnih enot kosovske policije, ki je sporočila, da je njihov namen ohranjanje varnosti, potem ko so policisti srbske narodnosti zaradi spora v povezavi z registrskimi tablicami prejšnji mesec zapustili svoja delovna mesta.

Med napotitvijo je bila ena od patrulj kosovske policije tarča napada oboroženih neznancev, ki so v streljanju iz avtomobila ranili enega policista in poškodovali policijsko vozilo.

Iz Prištine so sporočili, da bodo v prihodnjih dneh še krepili prisotnost kosovske policije za ohranjanje varnosti na območju, kjer je po odhodu srbskih policistov s svojih delovnih mest ostalo le nekaj policistov.

Cilj prihoda kosovskih enot je po navedbah kosovske policije zaščita nekaterih predelov, potem ko se je več tam živečih Albancev pritožilo, da se ne počutijo varne.

Medsebojno obtoževanje Beograda in Prištine

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković je v četrtek zvečer na izredni novinarski konferenci kosovskega premierja Kurtija obtožil, da izvaja protipravne in nasilne akcije, ki da imajo za cilj okupacijo severa Kosova. Zatrdil je, da so policisti, ki so prispeli v Severno Mitrovico, v polni bojni opremi.

Prepričan je, da gre pri ukrepu Prištine za kršitev bruseljskega sporazuma, češ da v skladu z njim albanska policija nima pravice biti na območju. Beograd pa bo po njegovih besedah v odgovor razmislil o napotitvi do 1000 pripadnikov srbskih varnostnih sil, kar da je v skladu z resolucijo 1244 Varnostnega sveta ZN-a.

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je Beograd obtožil podpore kriminalnim skupinam na severu Kosova.

Sever Kosova je sicer v zadnjih dneh pretreslo več incidentov – tamkajšnji mediji so iz mest Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić in Zvečan poročali o detonacijah neznanega izvora, oglašanju siren in zbiranju ljudi pred uradi volilnih komisij.

Napetosti v nekdanji srbski pokrajini trajajo že več mesecev in se še stopnjujejo pred skorajšnjimi volitvami županov štirih občin na severu Kosova.

Prejšnji mesec so srbski župani v občinah na severu Kosova skupaj z lokalnimi sodniki in približno 600 policisti odstopili s svojih delovnih mest v znak protesta zaradi odločitve kosovske vlade, da zamenja avtomobilske tablice, ki jih je izdal Beograd, s tistimi, ki jih je izdala Priština.

Bruselj "zaskrbljen"

Iz Evropske komisije so medtem sporočili, da pozorno spremljajo razmere na Kosovu. "EU je zaskrbljen zaradi varnostne situacije na severu Kosova in obsoja vse nasilne incidente in napade, ki se dogajajo," je dejal govorec komisije Peter Stano.

Dodal je, da Eulex in Kfor še naprej izvajata nadzor in spremljata razmere na terenu. "Fokus bi zdaj moral biti na normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo, ker je to ključno za evropsko pot obeh držav, pa tudi za umiritev razmer, k čemur EU nenehno poziva," je še dejal Stano.

Ana Brnabić trdi, da sta Srbija in Kosovo na robu oboroženega konflikta?