Premierka Srbije Ana Brnabić. Foto: EPA
Premierka Srbije Ana Brnabić. Foto: EPA

To pomeni konec poslovanja Ria Tinta v Srbiji, je dejala. To se je sicer napovedovalo že več tednov, je za Radio Prvi poročal Boštjan Anžin.

"Prostorski načrt za rudnik litija je razveljavljen in ne obstaja več. S tem so razveljavljeni vsi upravni akti, vezani na Rio Tinto oziroma Rio Sava, vsa dovoljenja, odločbe in vse preostalo. Pogodb nismo imeli nikoli, kar smo večkrat povedali. S tem je, kar se tiče projekta Jadar in Ria Tinta, vse zaključeno. Konec je in izpolnjene so vse zahteve," je dejala Ana Brnabić.

Premierka je povabila okoljevarstvene organizacije, naj prevzamejo in preverijo vso dokumentacijo. Kot pravi, je najpomembnejše – in seveda se pri tem zaveda, da so aprila volitve –, da prisluhnejo interesom državljanov, četudi se z njimi ne strinjajo popolnoma. Ne boji se morebitne tožbe Ria Tinta, kjer so v začetku tedna napovedali zamik proizvodnje v leto 2027, zdaj pa so zaskrbljeni nad dogajanjem. Kot pravijo, so vedno spoštovali zakone.

Mineral jadarit, iz katerega bi pridobivali litij, so na severozahodu Srbije našli leta 2004 in napovedali 2,4 milijarde dolarjev vredno naložbo. Odnosi med Srbijo in Avstralijo, od koder prihaja Rio Tinto, pa so se skrhali tudi zaradi primera tenisača Novaka Đokovića.

"Na decembrskih blokadah smo osvobodili sami sebe. Ne smemo biti več država izgubljenih sanj, država, iz katere bodo ljudje odhajali brez upanja," je kakšno uro po sporočilu premierke na protestih pred predsedništvom dejal Savo Manojlović, vodja gibanja Začni spremembe, ki namerava proteste nadaljevati.

Izročili so namreč peticijo z več kot 290.000 podpisi in zahtevali dovoljenje za zbiranje podpisov za referendum o prepovedi izkopavanje litija v Srbiji.

Iz gibanja Ekološka vstaja pa so čestitali vsem prebivalcem in jih pozvali, naj se še enkrat zberejo v soboto. Prepričani so, da jim je uspelo zgolj zaradi protestov in blokad, ob tem pa njihovo delo ni končano, saj je treba popraviti nastalo škodo in preprečiti odpiranje novih načrtovanih rudnikov in termoelektrarn.

Srbska vlada: Poslovanje Ria Tinta v Srbiji končano