Urjenje ruskih sil. Foto: EPA
Urjenje ruskih sil. Foto: EPA

Srbski borci se usposabljajo skupaj z ruskimi vojaki na enem od poligonov za usposabljanje v regiji.

Da so se srbski prostovoljci pridružili bataljonu Sudoplatov v regiji Zaporožje, je že v petek poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Srbska zakonodaja srbskim državljanom prepoveduje udeležbo na tujih bojiščih, na kar je v ponedeljek v pogovoru za srbsko komercialno televizijo Happy TV spomnil tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za to kaznivo dejanje je v Srbiji zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do pet let zapora ter do osem let zapora, če je storilec kaznivo dejanje storil v okviru skupine. Več ljudi je bilo že obsojenih.

Vučić je v pogovoru za omenjeno televizijo še pozval Rusijo, naj preneha novačiti Srbe, da se bojujejo skupaj s paravojaško skupino plačancev Wagner v Ukrajini, ker da to "ni pošteno".

Poudaril je, da je Srbija edina država v Evropi, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji. Srbija je sicer večkrat obsodila napad Rusije na Ukrajino.

Vučić je kritiziral ruske spletne strani in skupine na družbenih omrežjih zaradi objavljanja oglasov v srbščini, v katerih Wagner poziva prostovoljce, naj se jim pridružijo.

Srbski prostovoljci so se proruskim silam v bojih pridružili že v letih 2014 in 2015, ni pa znano v kolikšnem številu. Po letu 2014 naj bi se bojem pridružilo več deset srbskih državljanov.

Vučić je ob tem še zanikal navedbe, da je Wagner prisoten v Srbiji, v kateri proruske in ultranacionalistične organizacije podpirajo invazijo v Ukrajini.