Dogodek Europride od leta 1992 izmenično poteka v različnih evropskih glavnih mestih. Foto: EPA
Dogodek Europride od leta 1992 izmenično poteka v različnih evropskih glavnih mestih. Foto: EPA

Koordinator shoda Goran Miletić je za časopis Blic zagotovil, da odločitev ministrstva še ne pomeni konca. Po poročanju Blica so organizatorji sporočili, da je ministrstvo zgolj prepovedalo predlagano traso, ne pa tudi samega shoda, zato bodo predlagali novo traso.

Razlog za odločitev ministrstva so uradno varnostni razlogi.

Europride se je v Beogradu začel v ponedeljek, shod pa bi v glavnem mestu Srbije moral potekati v soboto.

Predsednik države Aleksandar Vučić je že konec prejšnjega meseca napovedal, da bodo dogodek odpovedali ali preložili.

Več držav je Srbijo takrat pozvalo, naj shoda za enakopravnost skupnosti LGBT+ ne odpove. Med visokimi političnimi predstavniki, ki so izrazili upanje, da shod bo, je bil tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken. Poudaril je, da je pravica do mirnega zbiranja in izražanja temeljna komponenta zdrave demokracije ter da so pravice LGBTQI+ človekove pravice.

Vučić je kljub pozivom tujih držav v soboto ponovil svoje stališče in izjavil, da želijo oblasti shod prepovedati zaradi varnostnih razmer v državi. V nedeljo so v Beogradu proti shodu za enakopravnost skupnosti LGBT+ potekali tudi protesti.

Aktivisti skupnosti LGBT+ so do zdaj ves čas zagotavljali, da shod bo in da nameravajo izvesti vse dejavnosti, ki so jih načrtovali med 12. in 18. septembrom. Od manifestacij na prostem bosta to v petek in soboto koncerta na Kalemegdanu, v soboto pa sprevod.

Organizatorji pričakujejo približno 15.000 udeležencev, med katerimi naj bi bilo tudi 60 politikov in predstavnikov tujih organizacij.

Udeležbo so med drugim potrdili evropska komisarka za enakost Helena Dalli, 15 evropskih poslancev in poslank, podpredsednica belgijske vlade Petra De Sutter in odposlanec Evropskega parlamenta za Srbijo Vladimir Bilčik, "svoj prihod v neki obliki" pa je napovedal tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill.

Dogodek Europride od leta 1992 izmenično poteka v različnih evropskih glavnih mestih, Srbija pa naj bi bila njegova prva postaja v južni Evropi.