Spominska tabla v vasi Malo Orašje, eni izmed treh lokacij, kjer je pobijal 21-letnik. Foto: EPA
Spominska tabla v vasi Malo Orašje, eni izmed treh lokacij, kjer je pobijal 21-letnik. Foto: EPA

Očeta 21-letnika so policisti prijeli v sodelovanju z višjim tožilstvom v Smederevu, notranjim ministrstvom, službo za boj proti organiziranemu kriminalu in kriminalisti, da bi lažje ugotovili izvor orožja, uporabljenega v napadu.

V preiskavi njegovega stanovanja in drugih prostorov v okolici Mladenovca je policija našla in zasegla več sto nabojev različnih kalibrov, pištolo ter več različnih delov strelnega orožja.

Oče je zdaj osumljen tudi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, posedovanja in nošenja orožja ter prometa z orožjem in eksplozivnimi sredstvi.

Sorodna novica Policija privedla napadalca, ki je pri Mladenovcu ubil osem ljudi. V dedovi hiši našli več orožja.

21-letnik iz vasi Dubona, ki so ga aretirali po strelskem napadu, je že priznal zločin. Na predlog višjega tožilstva v Smederevu mu je bil prejšnji teden odrejen 30-dnevni pripor zaradi nevarnosti pobega, da ne bi vplival na priče, da ne bi v kratkem času ponovil kaznivega dejanja ali vznemirjal javnosti.

Osumljen je kaznivih dejanj umora, nedovoljene proizvodnje, posedovanja, nošenja in trgovanja z orožjem ter razstrelivi in tudi ugrabitve, ker je taksista z orožjem prisilil, da ga odpelje v drugo občino. Po ocenah srbskih pravnikov mu zaradi teže zločina grozi dosmrtni zapor.

Napadalec je v treh vaseh blizu Mladenovca v četrtek zvečer iz vozečega vozila začel streljati z avtomatsko puško ter ubil osem ljudi, tudi policista in njegovo sestro. Po pokolu je pobegnil, policija pa ga je v obsežni operaciji prijela blizu Kragujevca.

V Novem Sadu je 34-letni moški s strelnim orožjem ubil svojo nekdanjo partnerico in nato še sebe. 27-letnico je ubil v kozmetičnem salonu, katerega lastnica je bila. Moški naj bi najprej streljal v izložbo in nato vstopil ter v svojo nekdanjo partnerico izstrelil štiri naboje. Nato je ustrelil še sebe. Oba sta umrla na kraju dogodka. V salonu je bila še ena uslužbenka, ki je pobegnila.

Moški je imel kot aktivni lovec sicer orožni list, vendar so mu orožje aprila zaradi prijave nasilja zasegli in mu izdali prepoved približevanja žrtvi. V preteklosti naj bi delal v trgovini z orožjem v isti ulici, kjer je salon. Tam naj bi tudi ukradel orožje, s katerim je zagrešil umor, poroča srbski portal televizije N1.

Starši otrok iz osnovne šole podali sedem zahtev

Napad se je zgodil le dan po strelskem napadu v beograjski osnovni šoli, v katerem je 13-letnik ubil devet ljudi, večinoma osnovnošolcev, sedem pa jih je ranil.

Starši otrok v razredu VII/2, ki so bili žrtve napada, so medtem na državo in druge pristojne oblasti naslovili sedem zahtev. Med njimi je rekonstrukcija tragičnega dogodka in pojasnila o preiskavi, informacije o prihodnosti storilca, vzpostavitev ekipe zunanjih psihologov in psihiatrov za delo z otroki ter iskanje načina za nadaljevanje pouka preživelih sošolcev, pri čemer zahtevajo, da v šolo ne vstopajo skozi glavni vhod in imajo pouk v učilnici blizu izhoda.

Zahtevajo tudi polno odgovornost oseb, ki so objavile poimenski seznam otrok iz oddelka VII/2 ter slike otrok in staršev. Pozivajo tudi k popolni prenovi šole Vladislava Ribnikarja po 1. septembru, ob tem pa so zagotovili tudi podporo celotnemu učiteljskemu zboru, poroča N1 Beograd.