Cvetje in sveče pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja v Beogradu. Foto: AP
Cvetje in sveče pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja v Beogradu. Foto: AP

Huje poškodovan je tudi učenec s poškodbami vratu in hrbtenice, medtem ko je učiteljica bolje. Bili so med sedmimi ranjenimi, ki jih je na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja z očetovo pištolo ranil 13-letni učenec. Ubil je osem učencev in varnostnika, trenutno je v psihiatrični ustanovi, zaradi nizke starosti pa ni kazensko odgovoren. Njegovemu očetu, ki ga je vodil na strelišče, so odredili 30-dnevni pripor.

Dan pozneje je 20-letnik z avtomatskim orožjem in pištolo v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem, ranil pa 14 ljudi, večinoma mladih. V bolnišnici še vedno zdravijo šest ranjenih, od katerih sta dve poškodovani v kritičnem stanju. Storilec je priznal kaznivo dejanje in je v 30-dnevnem priporu. Prijeli so tudi njegovega očeta, pri katerem so našli veliko orožja, za katero ni imel dovoljenj.

Preiskovalni sodnik je očetu danes odredil do 30 dni pripora zaradi suma, da bo postopek oviral z vplivanjem na priče in zaradi vznemirjanja javnosti. Sumijo ga nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, prijeli pa so ga, da bi ugotovili izvor orožja, s katerim je streljal njegov sin. Na zaslišanju je danes zanikal vse obtožbe.

Vlada poziva k predaji orožja

Po množičnih pobojih je vlada uvedla strožje ukrepe za nadzor nad orožjem, vsem, ki imajo nezakonito orožje, pa so dali mesec dni časa, da ga brez sankcij predajo. Notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so samo v treh dneh policiji izročili skoraj 6000 kosov orožja in 300.000 kosov različnega streliva.

Sedem dni po tragediji so se v šolo Vladislava Ribnikarja v sredo vrnili učenci, a samo tisti, ki so želeli, in le za uro in pol. Pouka ni bilo, pogovarjali so se s psihologi in razredniki. Vsak dan bodo v šoli ostali dlje. Učenci sedmega razreda, v katerem je bil strelec in kjer je bilo največ žrtev, se v šolo še niso vrnili.

Ker se nekateri učenci po navedbah njihovih staršev ne želijo vrniti v to šolo, je minister za gospodarstvo Rade Basta predlagal, da bi šolo podrli in na njenem mestu postavili spominski park za žrtve napada. Novo šolo bi zgradili v bližini.

Eden od protestov proti nasilju v Beogradu. Foto: Reuters
Eden od protestov proti nasilju v Beogradu. Foto: Reuters

Vučić: Ne gre za boj proti nasilju, ampak politični boj

Po napadih se je povečal pritisk javnosti za ustavitev spodbujanja in toleriranja nasilja v javnem prostoru ter prepoved resničnostnih šovov in provladnih komercialnih televizij Happy in Pink.

Protestov s pozivom k ustavitvi nasilja in odstopu odgovornih se je v ponedeljek v Beogradu in Novem Sadu po ocenah organizatorjev, proevropske opozicije, udeležilo 50.000 ljudi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je opozicijo obtožil, da ji ne gre za boj proti nasilju, temveč želi "njegovo glavo" in zamenjavo oblasti, pa je dejal, da je bilo protestnikov 9000.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opozicija je nov protest proti nasilju pod geslom Naj se Srbija ustavi napovedala za petek, zato bodo v Beogradu številne zapore. Ob tem je opozicija vladi izročila zahtevo za odstop notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostnoobveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina. Pod pritiskom javnosti je sicer doslej po strelskih napadih odstopil samo minister za izobraževanje Branko Ružić.

Vučić je po množičnem protestu opozicije v torek zvečer svoje privržence pozval na "doslej največji shod v državi" 26. maja v Beogradu, ko bo v prestolnici potekalo zasedanje vrha njegove Srbske napredne stranke, na katerem naj bi po njegovih besedah sprejeli pomembne odločitve.

Opozicijo je obtožil, da je zlorabila tragedijo in med dnevi žalosti pripravila politična zborovanja s samo enim ciljem – "da nasilno prevzame oblast in v Srbiji uvede kaos, nestabilnost, nemire in nerede". Vse državljane je pozval, da se 26. maja "za obrambo liberalnih, demokratičnih vrednot udeležijo največjega shoda v zgodovini Srbije".