Po nedeljskem delnem zaprtju pobočij Marmolade je župan Canazeija z uredbo za nedoločen čas zaprl območje celotne gore. Foto: Reuters
Po nedeljskem delnem zaprtju pobočij Marmolade je župan Canazeija z uredbo za nedoločen čas zaprl območje celotne gore. Foto: Reuters

Reševalci so sporočili, da zaradi visokih temperatur in posledično nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letal s termičnimi kamerami nad krajem nesreče.

Predstavnik gorskih reševalcev Giorgio Gajer pa je ocenil, da so možnosti, da bi našli preživele, skoraj nične.

Število pogrešanih se je zmanjšalo na tri, potem ko je oblastem uspelo vzpostaviti stik z nekaj osebami, ki so veljale za pogrešane, med drugim so se javili štirje Čehi ter trije italijanski alpinisti.

Po mnenju voditelja avtonomne pokrajine Trento Maurizia Fugattija število smrtnih žrtev še ni dokončno, sorodniki pa so medtem že identificirali štiri umrle osebe.

Italijanski premier Mario Draghi je v ponedeljek obiskal kraj nesreče, ki jo je deloma pripisal globalnemu segrevanju. Dejal je, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost manjša.

Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti na tem območju še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju.