Britanski minister za gospodarstvo Alok Sharma je navedel podatke analize statističnega urada, v kateri so upoštevali tako smrti ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, kot tudi tistih, pri katerih sumijo, da so umrli zaradi covida-19. Skupno je navedel podatek o 50.107 smrtnih žrtvah od izbruha epidemije do 29. maja.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock med darovanjem krvi oziroma protiteles za covid-19. Hancock, ki je tudi sam prebolel bolezen, bo tako sodeloval v testiranju, kjer bodo ugotavljali, ali protitelesa pomagajo pri zdravljenju. Foto: EPA
Britanski minister za zdravje Matt Hancock med darovanjem krvi oziroma protiteles za covid-19. Hancock, ki je tudi sam prebolel bolezen, bo tako sodeloval v testiranju, kjer bodo ugotavljali, ali protitelesa pomagajo pri zdravljenju. Foto: EPA

Vlada sicer uradno poroča samo o smrtih tistih bolnikov, ki so bili pozitivni na okužbo. Teh je do danes umrlo 40.883, kar je 286 več kot v ponedeljek.

Ne glede na metodologijo je to največ smrtnih žrtev covida-19 v Evropi in drugo najvišje število smrtnih žrtev na svetu po ZDA. Sharma je kljub temu izpostavil, da število okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19 upada, tako da bodo lahko ukrepe dodatno omilili.

Odprtja pubov in restavracij ne bo pred 4. julijem
Od 15. junija je britanski minister napovedal vnovično odprtje trgovin z nenujnimi dobrinami, ki bodo seveda morale upoštevati zdravstvena navodila zaradi epidemije covida-19. Poudaril je, da bo takrat še naprej veljalo pravilo ohranjanja dvometrske razdalje med ljudmi, medtem ko so se že pojavila ugibanja, da bi ta ukrep lahko omilili. Odprtja pubov in restavracij ni mogoče pričakovati pred 4. julijem, je dodal.

Maske v Španiji obvezne tudi po 21. juniju
Španski minister za zdravje Salvador Illa je sporočil, da bo uporaba zaščitnih mask obvezna, dokler novi koronavirus ne bo dokončno poražen. Torej tudi po koncu izrednih razmer 21. junija.

Šola za bikoborce v Salamanci na zahodu Španije. Tako inštruktor kot učenec nosita maski. Foto: EPA
Šola za bikoborce v Salamanci na zahodu Španije. Tako inštruktor kot učenec nosita maski. Foto: EPA

V Španiji morajo vsi, stari šest let ali več, od 21. maja v javnosti nositi zaščitne maske, če ni mogoče vzdrževati dveh metrov razdalje med ljudmi. Za mlajše od šest let uporaba maske ni obvezna, je pa priporočena za otroke, stare od tri do pet let.

Uporaba mask bo obvezna tudi po 21. juniju, ko se bodo po napovedih končale izredne razmere zaradi pandemije, in sicer v primerih, ko ne bo mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje. Tistim, ki pravila ne bodo upoštevali, grozi globa do sto evrov.

V Španiji za covidom-19 umrlo več kot 27.000 ljudi
V Španiji je za covidom-19 doslej umrlo več kot 27.000 ljudi. Epidemija je v državi zdaj pod nadzorom, zato Madrid postopoma rahlja strožje ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Za enega zadnjih korakov velja odprava omejitev za vstop v državo, kar se bo po napovedih zgodilo 1. julija.

Pandemija novega koronavirusa v Evropi pod nadzorom

Prisotnost protiteles pri polovici sodelujočih
Testiranje v italijanski pokrajini Bergamo je pri več kot polovici sodelujočih pokazalo prisotnost protiteles za novi koronavirus. Glede na velikost vzorca oblasti menijo, da so rezultati zanesljiv kazalnik dejanske razširjenosti okužb na tem območju. Vzorce krvi so pri nekaj manj kot 10.000 prebivalcih pokrajine Bergamo na severu Italije testirali med 23. aprilom in 3. junijem.

Protitelesa za novi koronavirus so odkrili pri 57 odstotkih sodelujočih, kar pomeni, da so prišli v stik z virusom in razvili imunski odgovor. Kot so pozneje sporočile zdravstvene oblasti v Bergamu, je bila sicer večina testiranih z najhuje prizadetih območij pokrajine.

Samo mesto Bergamo, ki leži v deželi Lombardija, je bilo v epidemiji covida-19 izjemno hudo prizadeto. Glede na podatke italijanskega statističnega urada je na vrhuncu epidemije v Bergamu umrlo 568 odstotkov ljudi več kot v povprečju v enakem obdobju med letoma 2015 in 2019. Testiranje na protitelesa sicer poteka po vsej Italiji, cilj pa je zajeti skupno okoli 150.000 ljudi.

V Italiji je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrlo nekaj več kot 34.000 ljudi. Več kot 16.000 smrtnih žrtev je bilo v Lombardiji. Foto: Reuters
V Italiji je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrlo nekaj več kot 34.000 ljudi. Več kot 16.000 smrtnih žrtev je bilo v Lombardiji. Foto: Reuters

V Italiji rahel porast smrti in okužb
V Italiji so sicer v zadnjih 24 urah zaznali 79 smrti zaradi covida-19 – dan prej 65. Potrdili so 283 novih okužb z novim koronavirusom, dan prej 280. Se je pa zmanjšalo število aktivnih okužb, in sicer na 32.872. Pri številu smrti zaradi covida-19 je Italija danes presegla številko 34.000, saj je doslej od izbruha epidemije v državi 20. februarja umrlo 34.043 ljudi.

Moskva odpravila karanteno
V Moskvi so odpravili karanteno in sistem prepustnic. Tako se lahko vsi prebivalci ruske prestolnice, tudi starejši od 65 let in ljudje s kroničnimi boleznimi, po mestu gibljejo brez omejitev. Poleg tega so se s torkom tam odprli frizerski in lepotni saloni. V ruskem glavnem mestu so omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki so jih uvedli konec marca, začeli odpravljati na začetku junija.

Moskovčani so 1. junija prvič po devetih tednih lahko znova odšli na sprehod ali rekreacijo na prostem, znova pa so odprli parke in nakupovalna središča. Zdaj sta odpravljena karantena in tudi sistem prepustnic. Foto: Reuters
Moskovčani so 1. junija prvič po devetih tednih lahko znova odšli na sprehod ali rekreacijo na prostem, znova pa so odprli parke in nakupovalna središča. Zdaj sta odpravljena karantena in tudi sistem prepustnic. Foto: Reuters

Kritiki oblastem očitajo, da poročajo o nižjem številu smrtnih žrtev covida-19, kot jih je dejansko. Menijo, da oblasti prehitro sproščajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa in da to delajo iz političnih razlogov. Za 24. junij je sicer napovedana vojaška parada ob 75. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, za 1. julij pa referendum o ustavnih spremembah, ki bodo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da bo na položaju ostal do leta 2036.

V Moskvi, ki ostaja žarišče epidemije v Rusiji, so v zadnjih 24 urah potrdili 1572 novih primerov okužbe. V vsej državi so ugotovili 8595 novih primerov okužbe, umrlo pa je 171 bolnikov. Vse skupaj se je v Rusiji do zdaj okužilo 485.253 ljudi, umrlo jih je 6142.

Pariško tožilstvo preiskuje odziv francoskih oblasti na epidemijo
Pariško tožilstvo je sprožilo preliminarno preiskavo odziva francoskih oblasti na epidemijo covida-19. Preiskujejo očitke umora iz malomarnosti, poškodovanja iz malomarnosti, ogrožanja življenj drugih in odrekanja pomoči ljudem v nevarnosti, so navedli. Namen preiskave ni določitev politične ali administrativne odgovornosti, ampak ugotoviti morebitna kazniva dejanja nacionalnih odločevalcev, je pojasnil pariški tožilec Remy Heitz. Preiskavo so sprožili na podlagi več deset pritožb posameznikov, združenj in sindikatov. Uperjene so proti uradom, oddelkom ministrstev in državnim uradnikom. Med njimi so tudi nacionalni inštitut za javno zdravje, njegov vodja Jerome Salomon in ministrstvo za zdravje. Pritožbe se med drugim nanašajo na pomanjkljivo zaščito pred novim koronavirusom na delovnem mestu, pomanjkanje zaščitnih mask in premalo obsežno testiranje.