Direktor Pfizerja Albert Bourla. Foto: EPA
Direktor Pfizerja Albert Bourla. Foto: EPA

"Današnje tehnologije zahtevajo, da se cepivo shranjuje pri minus osmih stopinjah Celzija," je v Ženevi na srečanju Združenja farmacevtskih podjetij in zvez (IFPMA) dejal prvi mož Pfizerja Albert Bourla in dodal, da v Afriki za kaj takega verjetno ni ustrezne infrastrukture: "Zato sem prepričan, da bomo s cepivom najprej navzoči v zahodnih državah."

Številne skupine strokovnjakov po vsem svetu hitijo z razvojem cepiva. Foto: Reuters
Številne skupine strokovnjakov po vsem svetu hitijo z razvojem cepiva. Foto: Reuters

Kot je še dodal, bodo podjetja nato v drugi fazi poskusila razviti izdelke, pri katerih ne bo treba zagotoviti tako ekstremnih pogojev za shranjevanje. Ob tem je dodal, da Pfizer doslej ni še z nobeno od vlad podpisal pogodbe o prodaji cepiva.

WHO: Z razvojem cepiva se ukvarja približno 125 različnih skupin
Kljub napredku v raziskavah cepiva proti novemu koronavirusu še ni. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ugotavlja, da se z razvojem cepiva trenutno po svetu ukvarja približno 125 različnih skupin strokovnjakov, kakšnih ducat učinkovin pa se trenutno preverja s kliničnimi študijami. A proizvajalci so zelo optimistični. V podjetju AstraZeneca upajo, da bodo že do konca leta na trgu z ustreznim proizvodom.

Registracija remdesivirja v Evropi zamuja

Registracija remdesivirja kot zdravila proti covidu-19 na evropskem trgu zamuja. Proizvajalec Gilead doslej še ni izdal zahteve za registracijo, so prejšnji teden potrdili na Evropskem uradu za zdravila (Ema), a računajo, da se bo to zgodilo v kratkem. Remdesivir je v osnovi zdravilo proti eboli. Mednarodna testiranja na več kot 1000 pacientih pa so dokazala, da jemanje tega zdravila v primeru obolenja zaradi covida-19 zdravljenje skrajša za štiri dni. Na samo zmanjšanje smrtnosti ima zdravilo zelo majhen učinek.

Za človeštvo potrebno 15 milijard odmerkov novega cepiva
V IFPMA ugotavljajo, da bo treba za preskrbo človeštva izdelati približno 15 milijard odmerkov novega cepiva. Generalni direktor IFPMA Thomas Cueni je v zvezi s tem poudaril, da je to za farmacevtsko industrijo velikanski izziv. Gre za trikrat več cepiva od običajne letne proizvodnje, če se odšteje cepiva proti gripi.

Odmerek cepiva naj bi stal le nekaj dolarjev
Predstavniki podjetij so danes napovedali tudi, da bodo cepiva za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom trgu ponudile po proizvodni ceni. Ta zaveza velja, dokler bo veljalo izredno stanje, razglašeno od Svetovne zdravstvene organizacije. Po predvidevanjih naj bi odmerek cepiva proti koronavirusu stal le nekaj dolarjev.