Jens Stoltenberg. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg. Foto: Reuters

"Pričakujem, da se bodo voditelji strinjali za okrepitev Natove drže na vseh področjih, z velikimi okrepitvami v vzhodnem delu zavezništva – na kopnem, v zraku in na morju," je Stoltenberg povedal na konferenci pred četrtkovim vrhom v Bruslju, na katerem bodo voditelji članic razpravljali o ruski invaziji v Ukrajini.

Nato bi imel z novimi bojnimi skupinami v Bolgariji, Romuniji, Slovaški in na Madžarskem ter obstoječimi silami v baltskih državah in na Poljskem skupno osem večnacionalnih skupin na vzhodnem robu zavezništva. Stoltenberg je dodal, da je vojna v Ukrajini pokazala, da mora Nato dolgoročno ponastaviti svojo držo odvračanja in obrambe.

Zaskrbljenost pred vpletanjem Kitajske v vojno

Zavezništvo je ob tem še zaskrbljeno, da bi lahko Kitajska zagotovila "materialno podporo" Rusiji. 30 voditeljev članic bo v četrtek razpravljalo tudi o vlogi Kitajske v vojni. "Kitajska je Rusiji zagotovila politično podporo, tudi s širjenjem očitnih laži in napačnih informacij," je dejal Stoltenberg in napovedal, da bo Nato pozval Kitajsko k spoštovanju svojih obveznosti.

Eno ključnih sporočil vrha Nata v četrtek bo tudi napoved dodatne pomoči Ukrajini s ciljem okrepitve njene obrambe pred jedrskimi, kemičnimi, radiološkimi in biološkimi grožnjami. Uporaba kemičnega orožja je popolnoma nesprejemljiva in bi bistveno spremenila položaj ter imela resne posledice, je opozoril Stoltenberg.

Belorusija sokriva za rusko invazijo

Voditelji članic zavezništva se bodo sešli v četrtek. Foto: Reuters
Voditelji članic zavezništva se bodo sešli v četrtek. Foto: Reuters

Na konferenci je krivdo za rusko invazijo v Ukrajini pripisal tudi Belorusiji, ki je po njegovih besedah sokriva, ker je dovolila, da se njeno ozemlje uporablja za kopičenje ruske vojske. Belorusija je po navedbah Stoltenberga tudi dovolila, da ruske sile uporabljajo svoja vojaška letališča za napade na ukrajinska mesta in civiliste.

Ob začetku zasedanja bo voditelje zaveznic v četrtek nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki bo po pričakovanjih znova pozval k vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino. V Natu vztrajajo, da tega ne bodo storili, ker ocenjujejo, da bi to pomenilo obsežno vojno oziroma bistveno razširilo spor.

Bodo Stoltenbergu podaljšali mandat?

V Bruslju se pred zavezniškim vrhom omenja možnost, da bi lahko Stoltenbergu še za eno leto podaljšali mandat, ki se mu sicer izteče letos. Na vprašanje, ali je pripravljen ostati na položaju, je odgovoril, da bo o tem določilo 30 zaveznic, on pa da je osredotočen na priprave vrha sredi zelo resnih varnostnih razmer zaradi vojne v Ukrajini.

Zveza Nato napoveduje krepitev sil na vzhodnem krilu

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.