Nato obljublja odločen odgovor v primeru napada na katero od članic zavezništva. Foto: Reuters
Nato obljublja odločen odgovor v primeru napada na katero od članic zavezništva. Foto: Reuters

Stoltenberg je na novinarski konferenci pred izrednim vrhom obrambnih ministrov zavezništva v sredo opozoril na laži, ki jih že mesece širi Rusija. Med drugim, da niso načrtovali invazije na Ukrajino in da ščitijo civiliste, a jih v resnici ubijajo. "Mesece smo razkrivali dolg seznam ruskih laži," je dejal.

Rusija po njegovih besedah zdaj navaja "absurdne trditve" glede laboratorijev za biološko in kemično orožje, kar je še ena laž. "Skrbi nas, da bi Moskva lahko izvedla operacijo pod lažnimi obtožbami, ki bi lahko vključevala kemično orožje," je opozoril.

Sorodna novica ZDA zavračajo ruske očitke, da v Ukrajini razvijajo biološko orožje, in svarijo pred njegovo uporabo

Vsakršna uporaba kemičnega orožja bi bila kršitev mednarodnega prava in je nesprejemljiva, je opozoril Stoltenberg in Rusijo pozval, naj tega ne stori. Če bo Rusija uporabila kemično orožje, bo cena za to zelo visoka, je bil jasen prvi mož zavezništva.

Moskva je v preteklih dneh navajala poročila o domnevnih skrivnih ameriških laboratorijih v Ukrajini, kjer naj bi razvijali biološko orožje.

Pripravljenih na stotisoče vojakov Nata

Stoltenberg je pri tem tudi spomnil, da se je Nato na krizo v Ukrajini odzval hitro, z dvigom pripravljenosti in nameščanjem sil za zelo hitro odzivanje na svojem vzhodnem krilu.

Stoltenberg je še napovedal, da je za 24. marec sklical izredni vrh voditeljev članic Nata, na katerem bodo govorili o ruski invaziji na Ukrajino. "V teh kritičnih časih morata Severna Amerika in Evropa skupaj," je dejal generalni sekretar Nata.

V odzivu na rusko invazijo na Ukrajino je v državah zavezništva zdaj v povečani pripravljenosti na stotisoče vojakov. V Evropi je 100.000 ameriških vojakov in okoli 40.000 vojakov pod neposrednim poveljstvom Nata, večinoma v vzhodnem delu zavezništva, ob močni podpori zračnih in pomorskih sil ter protizračne obrambe.

Vse to pošilja "nedvoumno sporočilo", in sicer da bo napad na eno zaveznico naletel na odločen odgovor celotnega zavezništva, je znova zatrdil Stoltenberg.

Ruska invazija na Ukrajino in njeno vojaško povezovanje z Belorusijo ustvarjata "novo varnostno realnost na evropski celini" in Nato se bo moral pripraviti na te nove okoliščine, je dan pred izrednim zasedanjem obrambnih ministrov zavezništva opozoril Stoltenberg.

Največ ameriških vojakov je trenutno v vzhodnem krilu zavezništva. Foto: Reuters
Največ ameriških vojakov je trenutno v vzhodnem krilu zavezništva. Foto: Reuters

Na izrednem srečanju tudi Tonin

"Obrambni ministri bodo jutri začeli pomembno razpravo o konkretnih ukrepih za dolgoročno krepitev naše varnosti na vseh področjih," je pojasnil. Srečanje prihaja "v odločilnem trenutku za našo varnost", ko "brutalna invazija ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino vsak dan povzroča smrt in uničenje".

Dolgoročna drža zavezništva in odzivanje na nove razmere bosta sicer poleg ruske agresije na Ukrajino ena od glavnih tem srednega sestanka obrambnih ministrov Nata v Bruslju, ki se ga bo udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.