Stoltenberg in Cavusoglu. Foto: EPA
Stoltenberg in Cavusoglu. Foto: EPA

Kot kažejo izjave turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja po srečanju s Stoltenbergom, pa čas za turško ratifikacijo še ni napočil, je za Radio Slovenija poročal Igor Jurič.

Tako Švedska kot Finska sta na julijskem zasedanju Nata podpisali poseben memorandum s Turčijo, ki naj bi odpravil njene zadržke in omogočil njuno pridružitev zavezništvu.

"Prišel je čas, da Finsko in Švedsko pozdravimo kot polnopravni članici v zavezništvu," je dejal Stoltenberg po pogovorih s turškim sogovornikom.

Stoltenberg je prepričan, da državi uresničujeta zaveze, ki sta jih dali Turčiji, tako glede sprejema novih zakonov o boju proti terorizmu, kot glede izročanja posameznikov, ki jih Turčija obtožuje terorizma. Obe državi tudi znova dovoljujeta izvoz orožja v Turčijo.

A kot kažejo Cavusoglujeve izjave, Ankara še ni zadovoljna. Po njegovih besedah za zdaj še ni mogoče reči, da državi v polnosti izpolnjujeta določila memoranduma. Nova švedska vlada sicer kaže več pripravljenosti za konkretne ukrepe in novi švedski premier bo prihodnji teden prišel v Ankaro, vendar pa morata obe državi pokazati še več konkretnih korakov in od njiju je odvisno, kdaj bo turški parlament ratificiral pristopni protokol, je poudaril Cavusoglu.

Poleg Madžarske, ki je napovedala ratifikacijo protokola še pred koncem leta, je Turčija edina, ki tega še ni storila. Vseh preostalih 28 članic Nata, tudi Slovenija, je že dokončno odobrilo vstop Finske in Švedske v vojaško zvezo.

Generalni sekretar Nato Stoltenberg obiskal Turčijo