Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Policija je izstrelila več opozorilnih strelov. Trije so bili ranjeni zaradi odboja izstrelkov od površine in so trenutno v bolnišnici," je sporočila švedska policija v sporočilu za javnost.

Protesti v Norrköpingu so že drugi v zadnjih štirih dneh. Že na prvem protestu so zbrani nasprotovali napovedanemu shodu skrajne desničarske skupine Trda linija, ki jo vodi dansko-švedski politik Rasmus Paludan. Protesti so izbruhnili tudi v bližnjem mestu Linköping, kjer je Trda linija prav tako odstopila od shoda, na katerem je napovedala sežig Korana. V Norrköpingu so aretirali 18 ljudi, v sosednjem Linköpingu pa 18.

V mestu Malmö je zagorel avtobus, ko so izgredniki vanj vrgli goreče predmete. Potnikom je uspelo še pravočasno zbežati. Že v soboto zvečer so izgredniki zažgali več vozil in smetnjakov, v policijo pa so metali kamenje in molotovke.

Na protestih je bilo doslej ranjenih 26 policistov in 14 civilistov, so sporočili iz švedske policije.

Kot poroča CNN, policija sicer še preverja, kdo vse je bil vpleten v nasilne proteste.

Rasmus Paludan želi kandidirati na jesenskih volitvah

Paludan želi septembra kandidirati na volitvah na Švedskem, a za zdaj še nima dovolj podpisov za kandidaturo. Prav zato ima turnejo po državi, da bi pridobil čim več podpornikov.

40-letni Paludan je po izobrazbi pravnik, zelo dejaven je tudi na svojem kanalu na YouTubu, v preteklosti pa je bil obsojen zaradi rasističnih izjav. Leta 2019 je zažgal Koran ovit v slanino, Facebook pa ga je onemogočil za en mesec zaradi objav, povezanih s priseljevanjem in kriminalom. Novembra 2020 pa je bil aretiran v Franciji in tudi deportiran.