Prebežniki po prihodu v Anglijo. Foto: EPA
Prebežniki po prihodu v Anglijo. Foto: EPA

Voditelja sta se zavezala, da bosta "poglobila partnerstvo, da bi preprečila smrtonosna potovanja čez Rokavski preliv, ki koristijo organiziranemu kriminalu", je sporočil tiskovni predstavnik urada britanskega premierja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sunak je poudaril, da je za obe državi pomembno, da "pot čez preliv postane popolnoma neizvedljiva za tihotapce ljudi".

Macron pa je glede na navedbe Pariza po pogovoru izjavil, da je pripravljen tesno sodelovati s Sunakom za poglobitev dvostranskih odnosov, zlasti na področjih obrambe in energije.

Po poročanju britanskega časopisa The Times želi Sunak zaostriti pogoje osnutka sporazuma s Francijo o sodelovanju glede prehoda prebežnikov prek Rokavskega preliva, vključno z minimalnim številom francoskih policistov, ki bi patruljirali po plažah.

Poleg tega naj bi britanski premier želel v kontekstu prihodov prebežnikov tudi spremeniti cilje britanskega notranjega ministrstva. V skladu s spremembami naj bi ministrstvo v šestih mesecih obravnavalo 80 odstotkov prošenj za azil in tako zmanjšalo sedanji zaostanek na tem področju, navaja AFP.

Letos je Rokavski preliv na poti v Združeno kraljestvo z majhnimi čolni prečkalo rekordno število ljudi, in sicer 37.570. Napetosti med Združenim kraljestvom in Francijo so se povečale po tem, ko je London obtožil Pariz, da ta ne stori dovolj za preprečitev neželenih prečkanj preliva.

Aprila je britanska vlada na čelu s takratno notranjo ministrico Priti Patel naznanila uvedbo nove politike priseljevanja, v skladu s katero bi oblasti prosilce za azil brez ustreznih dokumentov premestile kar v Ruando. S tem naj bi ljudi med drugim odvrnili od prečkanja preliva.

Prvi polet v Ruando v okviru nove sheme je nato sredi junija ustavilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), zakonitost takšne politike pa trenutno na prošnjo tako prosilcev za azil kot nevladnih organizacij za človekove pravice preučujejo londonska sodišča.