Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tamkajšnji mediji poročajo, da je napadalec moški, star od 20 do 30 let. Napad se je zgodil nekaj pred 15. uro po krajevnem času v mestecu na jugu države, napadalec pa je po navedbah policije napadel na najmanj petih različnih lokacijah v mestu. Sprva so poročali o štirih ranjenih, potem pa je policija potrdila, da je ranjenih osem. Kot je na večerni novinarski konferenci pojasnila tiskovna predstavnica švedske policije, je stanje več ranjencev resno.

Napadalca so policisti ustrelili v nogo, zato je bil odpeljan v bolnišnico. Motiv za napad še ni znan, policija je sporočila, da ga obravnava kot morebitni teroristični napad.

"Slišali smo krike z ulice. Potem smo videli, kako je moški stopil v trgovino, pri čemer je vpil, da je bil zaboden," je povedala očividka Asa Karlqvist, lastnica cvetličarne, in dodala, da so mu takoj ponudili pomoč.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica policije, je bil osumljenec zaradi manjših kaznivih dejanj policiji znan že od prej. "Začeli smo preliminarno preiskavo naklepnega umora, toda zaradi nekaterih podrobnosti med preiskavo preiskujemo morebitni teroristični naklep," je dejala vodja regionalne policije Malena Grann.

Švedski premier Stefan Lofven je ostro obsodil napad. "S takimi sovražnimi dejanji se spopadamo z združenimi močmi naše družbe," je dejal v izjavi in dodal, da je v nenehnem stiku s policijo in varnostnimi silami.

Aprila 2017 je radikalni islamist s tovornjakom zapeljal v pešce na nakupovalni ulici v Stockholmu, pri čemer je ubil pet ljudi. Pozneje je bil obsojen na dosmrtni zapor.

Švedska: osem ranjenih v napadu z nožem