V Teheranu so iranski protestniki zažigali švedske zastave. Foto: Reuters
V Teheranu so iranski protestniki zažigali švedske zastave. Foto: Reuters

Protesti proti skrunitvi Korana so potekali v Iraku, Libanonu in Iranu, potem ko je na protestu pred iraškim veleposlaništvom v Stockholmu iraški kristjan Salwan Momika poteptal Koran. Na dogodek v švedski prestolnici so se odzvali tudi v Savdski Arabiji in Egiptu.

Uradni Kairo je sporočil, da obsoja ponavljajoče se skrunjenje Korana in ga označil za "očitno izigravanje" čustev milijonov muslimanov po svetu. Iz Rijada so prav tako sporočili, da obsojajo "ponavljajoča se in neodgovorna dejanja švedskih oblasti", ki so dovolile skrunitev.

Ob tem so napovedali, da bodo poklicali švedskega odpravnika poslov v državi in mu izročili protestno noto. Na pogovor so veleposlanika nordijske države v Iranu v četrtek že poklicale oblasti v Teheranu.

Četrtkova skrunitev Korana je bila sicer še eden izmed incidentov proti muslimanski sveti knjigi na Švedskem. Podoben protest je namreč Momika organiziral že konec junija pred mošejo v Stockholmu. Na njem je izvod knjige sežgal, kar je povzročilo ogorčenje muslimanskega sveta, kritizirali pa so ga tudi drugje.

Pred tem je januarja na protestu pred turškim veleposlaništvom v švedski prestolnici Koran sežgal tudi švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan, kar je v luči švedskega vstopa v Nato zelo zapletlo odnose med skandinavsko državo in Turčijo.

V Bagdadu so iraški protestniki nosili podobe vplivnega šiitskega klerika Moktade Al Sadra. Foto: Reuters
V Bagdadu so iraški protestniki nosili podobe vplivnega šiitskega klerika Moktade Al Sadra. Foto: Reuters

V Libanonu se je medtem danes na tisoče privržencev tamkajšnjega skrajnega šiitskega gibanja Hezbolah podalo na ulice. V rokah so nosili izvode Korana in skandirali: "S svojo krvjo varujemo sveti Koran". Vodja gibanja Hasan Nasralah je pozval k izgonu tamkajšnjega švedskega veleposlanika in odpoklicu libanonskega veleposlanika na Švedskem.

Dovoljenje za izvedbo četrtkovega protesta, na katerem je bil sicer prav tako napovedan sežig Korana, je Švedska izdala v sredo. V odziv na izdajo dovoljenja je več sto ljudi v Bagdadu v sredo zvečer vdrlo na tamkajšnje švedsko veleposlaništvo in v njem zanetilo ogenj.

Iraški premier Mohamed Šija al Sudani je nato švedski veleposlanici v Bagdadu odredil, naj zapusti državo, in odpoklical iraškega odpravnika poslov na Švedskem.

Švedsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bodo osebje in dejavnosti svojega veleposlaništva v Iraku premestili v Stockholm. Odločitev so v luči srednega vdora na veleposlaništvo v Bagdadu utemeljili z varnostnimi pomisleki.

Švedska vlada je sicer skrunitev Korana obsodila kot "žaljivo in nespoštljivo dejanje" ter "jasno provokacijo". Vendar pa je svojo odločitev, da protest dovoli, obenem branila kot izraz ustavnih pravic do svobode zbiranja, izražanja in protestov.