Pred švedskim veleposlaništvom se je zbralo več sto protestnikov. Foto: Reuters
Pred švedskim veleposlaništvom se je zbralo več sto protestnikov. Foto: Reuters

Švedska policija je v sredo sporočila, da je izdala dovoljenje za izvedbo protesta pred iraškim veleposlaništvom v švedski prestolnici, na katerem so nameravali organizatorji sežgati muslimansko sveto knjigo. Na protestu so nato Koran tokrat zgolj poteptali.

Podoben protest je sicer že konec junija potekal pred mošejo v Stockholmu. Takratni sežig muslimanske svete knjige je povzročil ogorčenje muslimanskega sveta, kritizirali pa so ga tudi drugje. Današnji protest je organiziral Salvan Momika, iraški kristjan, ki je na junijskem protestu Koran sežgal med islamskim praznikom kurban bajram.

Švedska policija je sicer ob tem poudarila, da izdaja le dovoljenja za izvedbo javnih zborovanj, in ne za dejavnosti, ki se na njih izvajajo.

Vdor v veleposlaništvo in izgon veleposlanice

V odziv na izdajo dovoljenja je več sto ljudi v Iraku v sredo pozno zvečer vdrlo na švedsko veleposlaništvo v Bagdadu in v njem zanetilo ogenj. Med njimi so bili tudi podporniki vplivnega šiitskega klerika Moktade Al Sadra.

"Obveščeni smo o razmerah. Osebje našega veleposlaništva je na varnem, ministrstvo za zunanje zadeve pa je z njimi v rednem stiku," je v odzivu sporočilo švedsko zunanje ministrstvo in poudarilo, da so iraške oblasti odgovorne za zaščito diplomatskih predstavništev in osebja v državi.

Iraške oblasti so medtem napad na veleposlaništvo Švedske že obsodile. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo arabske države, je vlada pristojnim varnostnim službam naročila, naj izvedejo preiskavo in identificirajo odgovorne.

Pozneje je iraški premier Mohamed Šija Al Sudani švedski veleposlanici v Bagdadu odredil, naj zapusti državo, in odpoklical iraškega odpravnika poslov v Stockholmu. Pojasnil je, da je to storil zaradi večkratne izdaje dovoljenja švedske vlade za sežig Korana.

Kot so še sporočili iz urada iraškega predsednika vlade, se je premier za izgon veleposlanice odločil tudi zaradi sežiganja iraške zastave in žaljenja islamske vere.

MZEZ in ZDA obsojata napad na veleposlaništvo

Napad na veleposlaništvo Švedske je obsodilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). "Slovenija obsoja napad in požig švedskega veleposlaništva v Iraku. Pozdravljamo odločitev iraške vlade, ki je pristojnim varnostnim organom naročila izvedbo nujne preiskave in sprejetje potrebnih varnostnih ukrepov. Upamo, da bodo storilci za svoja dejanja odgovarjali," je na Twitterju zapisalo ministrstvo.

Do napada so bile kritične tudi ZDA. "Nesprejemljivo je, da iraške varnostne sile niso ukrepale, da bi protestnikom preprečile vstop v kompleks švedskega veleposlaništva," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.