Nekdanji premier Stefan Löfven, ki opravlja tekoče posle, bo glede na novi dogovor najverjetneje znova zasedel premierski stolček. Foto: EPA

"Naše stranke imajo različna ideološka izhodišča, a so združene v načelih demokracije," piše v osnutku dogovora, ki so ga stranke objavile na svojih spletnih straneh.

Sredinska stranka in liberalna stranka, ki pripadata opozicijskemu desnosredinskemu bloku, bosta morali dogovor formalno potrditi še konec tedna. "To ni rešitev, ki smo si jo želeli, je pa najboljša mogoča," je povedala vodja Sredinske stranke Annie Lööf. Švedska po njenih besedah potrebuje vlado.

Švedska je brez vlade že štiri mesece. Na parlamentarnih volitvah 9. septembra nobeden od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Močno so se okrepili skrajno desni Švedski demokrati, a so vse stranke zavrnile sodelovanje z njimi. Sledila je razrešitev Stefana Löfvena, poslanci pa so zavrnili tudi kandidaturo vodje konservativne Zmerne stranke Ulfa Kristerssona za premierja.

Stranke, ki so sklenile zadnji dogovor, imajo skupaj 167 od 349 sedežev v parlamentu, kar je osem manj od večine 175 sedežev. Ključno vlogo bo imela Leva stranka, ki vlado pod vodstvom socialdemokratov podpira že od leta 2014, a ni jasno, kako se bo odzvala na dogovor omenjenih štirih strank, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Annie Lööf iz Sredinske stranke (druga z leve), ki je zdaj napovedala podporo manjšinski vladi, je v preteklosti dejala, da raje poje čevelj kot stopi v vlado z Löfvenom. Foto: EPA

Analitiki skeptični o podpori Sredinske stranke in liberalcev

Strokovnjaki so skeptični glede dogovora in obljube Sredinske stranke ter liberalcev, da bodo v parlamentu podpirali manjšinsko vlado. "Liberalci so izjemno razdeljeni glede podpore socialdemokratom, dogovor bo velik preizkus za voditelja. Vstop v koalicijo bi bil korak predaleč. Anna Lööf iz Sredinske stranke pa je pred leti obljubila, da bi raje pojedla čevelj, kot vstopila v vlado z Löfvenom," razlaga politični analitik Nicholas Aylott za The Local Sweden.

Predsednik švedskega parlamenta Andreas Norlen se bo v ponedeljek sestal s predsedniki strank. Nato bo predlagal kandidata za premierja, Stefana Lövfena, o katerem bodo poslanci glasovali v sredo. To bo tretje glasovanje o podpori kandidatu za premierja od štirih mogočih, nato morajo na Švedskem glede na zakonodajo razpisati predčasne volitve.