Švedski parlament oz. riksdag je potrdil spremembe ustave, nasprotovala jim je le opozicijska Levica. Foto: EPA
Švedski parlament oz. riksdag je potrdil spremembe ustave, nasprotovala jim je le opozicijska Levica. Foto: EPA

Spremembe ustave bodo po oceni odbora za ustavne zadeve, ki je pripravil predlagane amandmaje, olajšale pregon in prepovedovanje terorističnih organizacij. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo nova ureditev olajšala pregon pripadnikov v Turčiji prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK) na Švedskem.

Novi švedski premier desnosredinske vlade Ulf Kristersson je ob obisku Ankare prejšnji teden napovedane spremembe ustave označil za velik korak, ki bo oblastem dal "več mišic za boj s terorizmom".

Amandmajem je v parlamentu nasprotovala le opozicijska Levica. Ustavne spremembe bodo začele veljati 1. januarja.

Na Švedskem sta morala ustavne spremembe sprejeti dva sklica parlamenta, saj so v vmesnem času potekale parlamentarne volitve, ki so spremenile sestavo parlamenta in prinesle novo vlado. Prvo glasovanje o amandmajih je potekalo še v času prejšnje levosredinske vlade, ki je maja po začetku vojne v Ukrajini podala prošnjo za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu.

Nova ustava razburja medije

Nekatere druge spremembe ustave so naletele na neodobravanje dela javnosti, predvsem predstavnikov medijev, ki so se v manjšem številu protestno zbrali pred riksdagom. Kot poroča švedska javna radiotelevizija SVT, bo namreč po novem kaznivo podajanje informacij, ki bi lahko škodile odnosom Švedske z ostalimi državami in mednarodnimi organizacijami. Prav tako spremembe ustave omejujejo pravice za dostop do informacij o mednarodnem delovanju Švedske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.