Assange ob odhodu s sodišča v Londonu maja letos, potem ko je bil obsojen na 50 tednov zaporne kazni. Foto: Reuters
Assange ob odhodu s sodišča v Londonu maja letos, potem ko je bil obsojen na 50 tednov zaporne kazni. Foto: Reuters

"Namestnica glavnega švedskega tožilca Eva-Marie Persson se je danes odločila, da opusti preiskavo Juliana Assangea," so sporočili iz urada tožilstva. "Razlog za to odločitev je, da so dokazi zaradi časa, ki je minil od očitanih dogodkov, korenito izgubili težo in prepričljivost."

Iz urada so še dodali, da so odločitev sprejeli po zaslišanju sedmih prič, vpletenih v primer.

Naj spomnimo: avgusta 2010 sta dve Švedinji policiji prijavili, da je Assange imel z njima nezaščitene spolne odnose, čeprav sta izrazili željo po kondomu. Na Švedskem je pravni termin posilstva zelo širok in zajema tudi nezaščitenost pri spolnem odnosu.

Zdaj v zaporu v Londonu

Assange, ki je vse očitke vseskozi zavračal, se že vse od leta 2010 izogiba izročitvi Švedski, zaradi česar se je leta 2012 tudi zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer so mu nudili azil do letos.

48-letnemu Avstralcu je veleposlaništvo aprila dokončno odreklo gostoljubje – kot razlog so navedli, da je kršil pogoje azila, to je nevpletanje v politične zadeve, hkrati pa so mu očitali tudi slabo skrb za higieno.

Takoj za tem so Assangea aretirale britanske oblasti in ga obsodile na 50 tednov zaporne kazni zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta.

Kazen trenutno prestaja v zaporu Belmarsh v Londonu.

Grozi mu do 175 let zapora

Washington sicer ustanovitelja Wikileaksa obtožuje izdaje vladnih skrivnosti, zato mu grozi izročitev Združenim državam Amerike. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvideno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. Če bi sodušče odločilo, da je kriv, mu grozi do 175 let zapora.