Julian Assange prestaja 50-tedensko zaporno kazen v Londonu zaradi kršitve določil pogojnega izpusta. Foto: Reuters

Britanske oblasti so imele do zdaj le začasni nalog za izročitev. Za petek je predvideno naslednje zaslišanje v zadevi. Glede na pričakovanja se bo Julian Assange zaslišanja udeležil prek videoprenosa iz zapora.

V ZDA mu grozi 175 let zapora

Asseangea so v ZDA uradno obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Pozneje so obtožnico razširili še za 17 točk, med drugim so ga obtožili vohunstva.

Če bo Assange obtožen v vseh 18 točkah, bi ga lahko obsodili na kar 175 let zapora.

Težave z zdravjem

Britanske oblasti so ustanovitelja Wikileaksa aprila aretirale, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je na začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta.

Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA.

Assange ima sicer težave z zdravjem, zaradi česar so na Otoku konec maja preložili zaslišanje v okviru obravnave ameriške zahteve za izročitev.