Razpoke v nemški vladni koaliciji. Lisa Paus iz stranke Zelenih v družbi pravosodnega ministra Marca Buschmanna iz vrst liberalcev. Foto: Reuters
Razpoke v nemški vladni koaliciji. Lisa Paus iz stranke Zelenih v družbi pravosodnega ministra Marca Buschmanna iz vrst liberalcev. Foto: Reuters

Finančni minister iz vrst liberalcev Christian Lindner je pripravil zakon o možnostih za gospodarsko rast, s katerim bi razbremenili nemška podjetja. Ministrica za družine iz stranke Zelenih Lisa Paus pa je zakon ustavila, saj zahteva več sredstev za uvedbo osnovnega otroškega dodatka.

Lisa Paus želi več denarja za pomoč najrevnejšim otrokom. Dve milijardi evrov, kot ju je za to namenil minister Lindner, po njenem prepričanju nista dovolj. Zato je ustavila zakon za pomoč podjetjem in presenetila tudi kanclerja Olafa Scholza.

"Morda bosta pripravljena govoriti o tem šele, ko bosta dosegla sporazum," meni Scholz. Vendar v tej nemški vladi ni tako. Liberalni finančni minister je konec tedna razburil še z izjavo, da je večina revnih otrok iz priseljenskih družin in da se je njihovo število občutno povečalo po letu 2015.

"Ali otrokom pomagamo s tem, da damo zanje njihovim staršem 2000 evrov na leto več? Ali ne bi bilo bolje, da bi se pogovorili o vlaganju v jezikovno podporo, vključevanje in zaposlovanje staršev?" se je na javnem dogodku spraševal Lindner. Na njegove izjave so se ostro odzvali v stranki Zelenih, češ da to ne drži.

"Ne smemo se ukvarjati le sami s sabo"

Koalicija je pod pritiski. Potrebna je dodatna pomoč gospodarstvu, pripravljajo reformo socialne pomoči revnejšemu delu prebivalstva, ki ga je dodatno prizadela inflacija, in uvajajo osnovni otroški dodatek.

"Ne smemo se ukvarjati le sami s sabo, ampak se moramo posvetiti zadevam, ki so pomembne za državljane," pravi sekretar socialdemokratov Lars Klingbeil.

Kancler Scholz se je že sešel z obema ministroma, spore naj bi zgladili najpozneje konec meseca, ko se vlada sestane na klavzuri. Oba zakona bodo do takrat skušali uskladiti. Podpora nacionalno populističnemu AFD-ju pa medtem narašča.

Težave v nemški vladni koaliciji