Tihanovska je iz Litve pozvala k splošni stavki v Belorusiji. Foto: Reuters
Tihanovska je iz Litve pozvala k splošni stavki v Belorusiji. Foto: Reuters

Opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je po volitvah prebegnila v Litvo, je v videonagovoru dejala, da je stavka zakonito orožje proti režimu. Protestnike je pozvala, naj ne obupajo in se ne pustijo ustrahovati.

Stavke v nekaterih podjetjih sicer trajajo že nekaj dni. Beloruske oblasti so medtem delavcem zagrozile z odpuščanjem.

Tihanovska je v nagovoru tudi ponudila pomoč vsem, ki bi bili zaradi stavke pahnjeni na rob preživetja. Do zdaj so namreč zbrali že veliko sredstev, s katerimi bi pomagali ljudem.

Belorusinje na četrtkovem shodu proti policijskemu nasilju. Foto: Reuters
Belorusinje na četrtkovem shodu proti policijskemu nasilju. Foto: Reuters

Lukašenko, ki ga sicer nikoli ne imenuje, skuša ljudem ukrasti državo, je opozorila. Cilj opozicije je, da se konča nasilje proti drugače mislečim, izpusti politične zapornike in organizira svobodne ter pravične predsedniške volitve.

Lukašenko je na volitvah 9. avgusta po podatkih državne volilne komisije osvojil 80 odstotkov glasov in se razglasil za zmagovalca. Opozicija verjame, da so se na volitvah dogajale goljufije in da je zmagala Tihanovska. Po volitvah so v državi izbruhnili množični protesti, ki trajajo že skoraj dva tedna. Dva protestnika sta umrla.

Evropska unija uradnih izidov ne priznava. Bruselj je proti posameznikom, ki naj bi bili odgovorni za volilno prevaro in policijsko nasilje nad protestniki, uvedel sankcije.

Michel govoril s Putinom

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem o Belorusiji govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Michel je dejal, da je cilj Bruslja zaustaviti nasilje nad protestniki in državljani ter zagotoviti, da Belorusija ne zdrsne v gospodarski ali vojaški kaos.

Putin naj bi se strinjal z okrepljeno vlogo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), čemur pa nasprotuje Lukašenko, ki zavrača pogovore z Michelom.

"Nihče ne želi ponovitve dogajanja v Ukrajini. EU si ne želi novega Majdana in kaosa v Belorusiji. Belorusija ni Ukrajina, ljudje tam si ne želijo zbližanja z EU-jem," je za Reuters ob tem dejal neimenovani predstavnik Bruslja in dodal, da si EU želi stabilnosti, dialoga med oblastmi in opozicijo ter gospodarsko blaginjo, "brez spreminjanja geopolitičnega ravnovesja Belorusije med EU-jem in Rusijo".

Tihanovska Beloruse poziva k stavki

EU obsoja belorusko preiskavo opozicijskega koordinacijskega sveta

Evropska unija je pozvala Belorusijo, naj ustavi preiskavo opozicijskega koordinacijskega sveta, ki so ga ustanovili, da bi omogočili miren prenos oblasti, beloruske oblasti pa so obtožili zastraševanja.

V Belorusiji je ta teden opozicija ustanovila koordinacijski svet, ki bi omogočil miren prenos oblasti. V njem so zastopani predstavniki različnih delov civilne družbe.

Svet si po besedah opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske prizadeva za dialog z oblastjo in nikakor ne za, kot to trdi predsednik Aleksander Lukašenko, nezakonit prevzem oblasti v državi. Cilj opozicije je doseči izvedbo poštenih in demokratičnih novih predsedniških volitev, ki bodo potekale ob prisotnosti mednarodnih opazovalcev, je zatrdila Tihanovska. Belorusko tožilstvo po drugi strani trdi, da je koordinacijski svet neustaven in da je njegov cilj odstaviti Lukašenka.

Evropska unija zavrača izide predsedniških volitev z začetka meseca, na katerih naj bi si Lukašenko zagotovil šesti mandat na čelu države. Izbruhnili so protesti podpornikov Tihanovske, ki verjamejo, da je ona prava zmagovalka. EU zaradi razmer v Belorusiji pripravlja sankcije proti posameznikom, ki naj bi bili vpleteni v poneverbe na volitvah in nasilje na protestih.