Lokalne volitve v Italiji so potekale v okoli 1300 občinah, na katerih je lahko sodelovalo 12 milijonov volivcev. Foto: Reuters
Lokalne volitve v Italiji so potekale v okoli 1300 občinah, na katerih je lahko sodelovalo 12 milijonov volivcev. Foto: Reuters

Na volitvah je bila nizka volilna udeležba, komaj 55-odstotna na vsedržavni ravni. A očitno v korist leve sredine, ki je že v prvem krogu osvojila tri velika mesta. Dozdajšnji župan Beppe Sala je s skoraj tremi petinami glasov osvojil Milano, še prepričljivejša pa je zmaga skupnih kandidatov leve sredine in Gibanja petih zvezd, Mattea Lepora v Bologni in Gaetana Manfredija v Neaplju.

Tesneje je bilo v Torinu, kjer levosredinskega Stefana Lo Russa, sicer v štiriodstotni prednosti pred tekmecem z desnice, čaka drugi krog. V Rimu je desnosredinski Enrico Michetti prepričal manj kot tretjino volivcev, kar pa je bilo dovolj za zmago v prvem krogu; v drugem njegov nasprotnik Roberto Gualtieri računa na dodatno podporo volivcev poražene županje Virginie Raggi in liberalca Calende.

V Trstu so volivci kar 47 odstotkov glasov namenili dozdajšnjemu županu, desnosredinskemu Robertu Dipiazzi a je to še vedno premalo, da ne bi bil čez dva tedna potreben nov spopad z levosredinskim izzivalcem Francescom Russom.

Nezadovoljstvo na desnici

Na izide se je prvi odzval vodja Lige Matteo Salvini, ki slab rezultat svoje stranke pripisuje nizki volilni udeležbi in prešibki pozornosti stranke za stiske ljudi. Giuseppe Conte, vodja Gibanja petih zvezd, ki je izgubilo Torino in Rim, je prepričan, da se mora Gibanje petih zvezd bolje ukoreniniti med ljudi. Zato pa je slavil novi vodja leve sredine Enrico Letta, ki meni, da je Demokratska stranka znova našla sozvočje z volilnim telesom.

Ob občinskih so v Kalabriji potekale tudi nadomestne deželne volitve. Novi predsednik dežele na špici škornja bo Roberto Occhiuto iz Berlusconijeve stranke Naprej, Italija.