Turški zunanji minister Cavusoglu je Grčiji sporočil, da Turčija ne bo več sprejemala zavrnjenih prosilcev za azil. Foto: EPA
Turški zunanji minister Cavusoglu je Grčiji sporočil, da Turčija ne bo več sprejemala zavrnjenih prosilcev za azil. Foto: EPA
Ankara
Turške oblasti so po poskusu državnega udara leta 2016 izvedle obsežno čistko med zaposlenimi v vojski, policiji, izobraževalnih ustanovah in medijih. Večina je na sojenjih dobila dolgoletne oz. dosmrtne zaporne kazni. Foto: EPA

Osem turških vojakov se je po neuspelem vojaškem udaru leta 2016 zateklo v Grčijo. Grške oblasti so štiri izmed njih v ponedeljek izpustile iz pripora. Ankara je zahtevala njihovo vrnitev v Turčijo, Atene pa so zahtevo zavrnile. Njihove prošnje za azil grški pristojni organi sicer še obravnavajo.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je sporočil, da bo Turčija zaradi tega prenehala upoštevati dogovor, po katerem lahko Grčija prebežnike, ki ne dobijo političnega azila, vrne v Turčijo. Gre sicer za del širšega dogovora z Evropsko unijo, ki pa ga bodo z izjemo Grčije še naprej spoštovali, je poudaril Cavusoglu.

V skladu z dogovorom so grške oblasti v Turčijo v zadnjih dveh letih vrnile 1.209 tujih državljanov, kažejo podatki grškega ministrstva za zaščito državljanov.

Osem prebeglih vojakov
Po neuspelem državnem udaru se je iz Turčije v Grčijo zateklo osem vojakov. Grška sodišča so zavrnila turške zahteve po izročitvi in razsodila, da osmerice ne smejo izročiti Turčiji, saj tam ne bi bili deležni pravičnega sojenja, zaradi česar je Turčija obtožila Grčijo ščitenja teroristov.

Prejšnji mesec je grško vrhovno sodišče razveljavilo pritožbo grške vlade na dodelitev azila za enega izmed osmih vojakov.