Sorodniki aretiranih grških vojakov so prispeli na sodišče v Edirneju. Foto: Reuters
Sorodniki aretiranih grških vojakov so prispeli na sodišče v Edirneju. Foto: Reuters

Turčija grška vojaka sumi vohunjenja. Vojaka trdita, da sta na turško stran meje zašla pomotoma, ko sta v globokem snegu sledila stopinjam, ki so jih domnevno pustili prebežniki ob prečkanju meje.

Grška vlada je od Turčije zahtevala, naj vojaka vrne Grčiji, a je sodišče v turškem obmejnem mestu Edirne v ponedeljek to zahtevo zavrnilo.

"To je zadeva za EU," je v Bruslju dejal grški obrambni minister Panos Kamenos. Dodal je, da je o primeru obvestil visoko zunanjepolitično predstavnico Unije Federico Mogherini, in napovedal, da bo o incidentu obvestil tudi zvezo Nato, katere članici sta tako Grčija kot Turčija.

Turški vojaki v Grčiji
Spomnimo, po neuspelem vojaškem udaru v Turčiji julija 2016 je osem turških vojakov pobegnilo v Grčijo in tam v strahu pred turškimi oblastmi zaprosilo za azil. Vojaki so zanikali vpletenost v poskus udara. Konec leta 2017 je Grčija enemu izmed njih azil podelila, drugih sedem pa jih na odločitev oblasti še čaka.

Primer prebeglih vojakov je precej načel odnose med sosednjima državama. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč zahteval, da Grčija vojake vrne v Turčijo, a je grško sodišče to zavrnilo. Presodilo je namreč, da doma ne bi bili deležni poštenega sojenja.