Dendias (levo) in Cavusoglu sta se na skupni novinarski konferenci zapletla v medsebojno obtoževanje. Foto: Reuters
Dendias (levo) in Cavusoglu sta se na skupni novinarski konferenci zapletla v medsebojno obtoževanje. Foto: Reuters

Grčija in Turčija sta skušali z obiskom grškega ministra v Ankari zgladiti ozemeljske napetosti iz vzhodnega Sredozemlja, kjer sta se mornarici teh dveh držav lani skoraj zapletli v spopade, Grčija pa je večkrat protestirala zaradi turškega iskanja energentov.

Grški minister Dendias se je v Ankari sestal s turškim kolegom Cavusoglujem in predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Skupna novinarska konferenca po srečanju se je začela optimistično, ko je Cavusoglu hvalil konstruktiven dialog z grškim kolegom, Dendias pa je izrazil podporo turškemu pridruževanju Evropski uniji.

Vzdušje se je zaostrilo, ko je Dendias oznanil, da bodo kršitvam grške suverenosti sledile sankcije. Turčijo je obtožil, da v grški zračni prostor pošilja svoje zračne sile. "Stališče Grčije je jasno. Turčija je prekršila mednarodno in pomorsko pravo v Egejskem in vzhodnem Sredozemskem morju," je še dejal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Če boste tako obtoževali mojo državo pred novinarji, potem se moram na to odzvati," mu je odgovoril Cavusoglu. Zavrnil je grške navedbe, da naj bi Turčija kršila grško suverenost med raziskovanjem morskega dna v iskanju nafte in plina, ter Atene obtožil, da prebežnike pošiljajo nazaj proti Turčiji.

"Če želite nadaljevati napetosti, jih bomo tudi mi."

"Če želite nadaljevati napetosti, jih lahko in mi jih bomo tudi," je sklenil Cavusoglu. Med 35-minutno novinarsko konferenco sta oba ministra sicer poudarila pomen dialoga.

Turčija in Grčija se v zadnjih letih prerekata na številnih področjih - glede obsega njunih celinskih plošč v Sredozemskem morju, zračnega prostora, energetskih virov, etnično razdeljenega Cipra, statusa številnih otokov v Egejskem morju ter prebežnikov. Napetosti so dosegle vrh lansko poletje, ko je Turčija v nedorečene sredozemske vode poslala ladjo za vrtanje, a sta strani po umiku turške ladje nadaljevali dvostranske pogovore.