Na Severnem Irskem se že več let krešejo mnenja o zakonodaji o splavu. Foto: AP
Na Severnem Irskem se že več let krešejo mnenja o zakonodaji o splavu. Foto: AP
Irska
Irkam za umetno prekinitev nosečnosti do 12. tedna nosečnosti ne bo treba več potovati v tujino. Foto: Reuters
Zakon S. Irske o splavu ni skladen s človekovimi pravicami

Britanski vrhovni sodniki tako niso sprejeli odločitve o spremembi zakona na Severnem Irskem, ki splava ne dovoljuje niti v primerih, ko je bila ženska posiljena, ko je prišlo do incesta ali ima plod hude nepravilnosti. V nasprotju s preostankom Velike Britanije, kjer je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena, je splav na Severnem Irskem dovoljen, le če je ogroženo življenje matere.

Pobudo za spremembo zakonodaje je na britanskem vrhovnem sodišču sprožila Severnoirska komisija za človekove pravice, ki pa po mnenju večine sodnikov nima pristojnosti za ta postopek, s tem pa tudi celoten primer ne spada pod jurisdikcijo sodišča. Sodniki so tako žogico tako vrnili severnoirskim politikom, ki bi morali po njihovem mnenju sprožiti spremembo zakona.

V Belfastu ne tako gladko kot v Dublinu
Potem ko so zagovorniki referenduma za spremembo zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti konec maja uspeli na Irskem in izglasovali možnost, ki bo Irkam omogočala umetno prekinitev nosečnosti na njihovo zahtevo do 12. tedna nosečnosti, so enako pobudo sprožili tudi na Severnem Irskem.

Britanska premierka Theresa May je morala več dni odgovarjati na pozive, ki prihajajo tako iz vrst njene vlade kot opozicijskih strank, naj uskladi strogo severnoirsko zakonodajo z britansko. A predstavnik premierke je poudaril, da je sprememba zakonodaje v rokah vlade Severne Irske, ki pa je že od januarja lani brez vlade, saj je takrat propadel dogovor o delitvi oblasti med ulstrskimi unionisti (DUP) in Sinn Feinom.

Mayeva je v nedeljo v tvitu "čestitala Ircem za njihovo odločitev", hkrati pa ni omenila, kaj bi lahko izid irskega referenduma pomenil za Severno Irsko.

Splav dovoljen le, če je ogroženo življenje matere
Severna Irska ima eno od najstrožjih zakonodaj o umetni prekinitvi nosečnosti v Evropi, ki splava ne dovoljuje niti v primeru posilstva ali usodnih nepravilnosti zarodka. V nasprotju z drugimi deli Velike Britanije, kjer na zahtevo ženske umetna prekinitev nosečnosti sicer ni dovoljena, a jo, če to zahtevata dva zdravnika, opravijo do 24. tedna nosečnosti, je umetna prekinitev nosečnosti prepovedana. Izjeme so dovoljene samo, če je ogroženo življenje ali duševno zdravje nosečnice.

V Veliki Britaniji so sedanjo zakonodajo, ki ureja umetno prekinitev nosečnosti, sprejeli leta 1967, a je niso nikoli prenesli na Severno Irsko. Tako na Severnem Irskem ostaja zakonodaja iz leta 1945, ki dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti samo v primeru ogroženosti življenja nosečnice. Vrhovno sodišče je nedavno razsodilo, da to ni v skladu s pravicami žensk, vendar pa zakonodajo lahko spremenijo samo poslanci, kjer prevelike naklonjenosti za to očitno doslej ni bilo.

Leta 2008 je na Severnem Irskem tudi propadel poskus, da bi britansko zakonodajo o umetni prekinitvi nosečnosti iz leta 1967 prenesli na Severno Irsko. Takrat so se pojavila namigovanja, da je prišlo do dogovora med takratno laburistično vlado in DUP-om, da v zameno za podporo slednjih zakonodaji, da lahko teroristične osumljence obdržijo v priporu brez obtožnice 42 dni, ne bodo spreminjali zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti.

Čez dve leti so prav tako poskušali na Severnem Irskem sprejeti zakonodajo, ki bi dovoljevala umetno prekinitev nosečnosti v primeru usodnih nepravilnosti zarodka ter posilstva ali incesta, a so med severnoirskimi strankami to podprli samo tamkajšnji Zeleni.

Velika večina ljudi katoličanov
Poleg tega so leta 2014 na Irskem izvedli javno posvetovanje, kjer se je več kot tri četrtine vprašanih izreklo proti spremembam zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti. Eden izmed razlogov bi lahko bilo tudi versko prepričanje Severnih Ircev. Severna Irska namreč velja za najbolj veren predel Velike Britanije, saj se kar 82,3 odstotka Severnih Ircev izreka za kristjane (v Angliji jih je 59,4 odstotka, na Škotskem 53,8 odstotka in v Walesu 57,6 odstotka).

Zakon S. Irske o splavu ni skladen s človekovimi pravicami