Vlado sestavljajo populistično Gibanje petih zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni. Vlado, že 67. od ustanovitve italijanske republike, so oblikovali v sredo, pred predsednikom države Sergiem Mattarello pa so ministri prisegli v četrtek.

Italijanski premier Giuseppe Conte med predstavitvijo programa dela vlade v parlamentu. Desno vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki bo v novi vladi minister za zunanje zadeve. Foto: EPA
Italijanski premier Giuseppe Conte med predstavitvijo programa dela vlade v parlamentu. Desno vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki bo v novi vladi minister za zunanje zadeve. Foto: EPA

Conte za konstruktiven odnos do Evropske unije
Ob začetku ponedeljkove razprave v parlamentu je Conte poslancem dejal, da si bo prizadeval za konstruktiven pristop do Evropske unije, hkrati pa napovedal rahljanje ostrih stališč Rima do migracij. Conte je v 90-minutnem nagovoru poslancem med prioritetami navedel socialno enakopravnost, krepitev gospodarske rasti in družinsko politiko. Conte je prepričan, da bi morala Italija svoje interese "zasledovati v okviru, in ne zunaj Evropske unije". Pri tem je napovedal boj za reformo proračunskih pravil EU-ja, ki dovoljen proračunski primanjkljaj posamezne države članice omejujejo na tri odstotke BDP-ja.

Conte načrtuje nov sistem prerazporeditve prebežnikov
Glede migracij je obljubil strog in odgovoren pristop, vso sporno zakonodajo s tega področja pa bodo znova preučili, je dodal. Ob tem je evropske partnerje pozval k več solidarnosti in se zavzel za evropske humanitarne koridorje, čez katere bi evakuirali begunce z nevarnih območij. Conte načrtuje nov sistem prerazporeditve prebežnikov, še preden bodo ti prispeli v Italijo. Ladje nevladnih organizacij z rešenimi prebežniki bodo tako znova smele v italijanska pristanišča.

Conte je še napovedal, da bo jezik vlade blažji in zmernejši, s čimer je ošvrknil vodjo Lige Mattea Salvinija, še do pred kratkim notranjega ministra, ki je znan po "glasnih" nastopih.

Vodja Lige Matteo Salvini je pred parlamentom nagovoril svoje privržence, ki jim je obljubil, da bo
Vodja Lige Matteo Salvini je pred parlamentom nagovoril svoje privržence, ki jim je obljubil, da bo "resna opozicija" novi vladi. Foto: EPA

Salvini: Ne morejo večno bežati pred volitvami
Poslanci Lige so 90-minutni govor Conteja večkrat prekinili z vzkliki "volitve, volitve", pred parlamentom pa se je zbralo več sto privržencev Lige, ki so prav tako zahtevali volitve. "Volitvam lahko ubežijo za nekaj mesecev, ne morejo pa večno bežati. In ko bodo Italijani prišli na volitve, bomo zmagali," je po poročanju Reutersa dejal Salvini zbranim privržencem.

Salvini sprožil vladno krizo
Prav Salvini je pretekli mesec z vložitvijo nezaupnice Conteju sprožil vladno krizo, saj je računal na predčasne volitve, na katerih bi njegova Liga glede na javnomnenjske raziskave zmagala. A račun se mu ni izšel, saj so populistično Gibanje petih zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni sestavili vlado ter mu prekrižali načrte.

Italijanski poslanci podprli Contejevo vlado
Senatorka Tatjana Rojc o novi italijanski vladi