Premier ostaja Giuseppe Conte, ki je svojo ministrsko ekipo že predstavil predsedniku države Sergiu Mattarelli. Contejeva ekipa bo najprej prisegla, nato pa mora dobiti podporo še v obeh domovih parlamenta, kar se bo zgodilo v prihodnjih dneh.

Stari in novi italijanski premier Giuseppe Conte po srečanju s predsednikom države Sergiem Mattarello.
Stari in novi italijanski premier Giuseppe Conte po srečanju s predsednikom države Sergiem Mattarello.

Vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio bo v novi vladi minister za zunanje zadeve, Roberto Gualtieri, trenutno poslanec Evropskega parlamenta iz vrst PD-ja, bo prevzel ministrstvo za gospodarstvo. PD je dobil tudi obrambni resor. Zasedel ga bo vidni član stranke Lorenzo Guerini.

V vladi poleg premierja še 21 ministrov in državni sekretar
Minister za kulturo bo postal vidni član PD Dario Franceschini, ki je to ministrstvo vodil že v socialdemokratskih vladah Mattea Renzija in Paola Gentilonija. Minister za pravosodje Alfonso Bonafede in okoljski minister Sergio Costa, ki sta oba člana gibanja, bosta ohranila svoja položaja. Svojega ministra v vladi pa bo imela še leva stranka Svobodni in enakopravni, ki bo v parlamentu podpirala vlado. Minister za zdravje bo Roberto Speranza.
V vladi bo poleg premierja še 21 ministrov in državni sekretar. Deset ministrov prihaja iz vrst gibanja, devet iz PD, eden je član stranke Svobodni in enakopravni, ena ministrica pa nestrankarska. Ženske bodo zasedle sedem ministrskih mest.

Vodja PD Nicola Zingaretti je pozdravil oblikovanje vlade.
Vodja PD Nicola Zingaretti je pozdravil oblikovanje vlade. "Smo pred pozitivno spremembo za Italijo," je poudaril. "Italija lahko znova igra pomembno vlogo v Evropi," je izpostavil. Foto: Reuters

Salvini želel predčasne volitve, a se mu načrt ni izšel
Luciana Lamorgese bo postala nova ministrica za notranje zadeve. Lamorgesejeva bo tako na položaju nasledila Mattea Salvinija, prvaka desnosredinske Lige, ki je z umikom svoje stranke iz koalicije sprožil vladno krizo in želel predčasne volitve. Salvini je bil zato kritičen do nove vlade. Po njegovem mnenju je bila oblikovana zgolj zato, da bi preprečili nove volitve, na katerih bi slavila njegova stranka.

Prva prioriteta proračun za leto 2020
Stranki sta v torek tudi razkrili program za prihodnjo skupno vlado v Rimu. Ta na prvo mesto postavlja proračun za leto 2020, s katerim naj bi predvsem pomagali zastali gospodarski rasti, a hkrati ne ogrozili javnih financ. Program med drugim predpostavlja tudi oblikovanje javne banke, katere namen bi bil krepitev revnejšega juga države. Glede na program si bo prihodnja vlada prizadevala tudi, da bo Rim postal še privlačnejša prestolnica za obiskovalce in hkrati še bolj trajnostno naravnan za domačine.

Italija je dobila novo vlado s starim premierjem